Bešamel – základ mnoha pokrmů

Pro ty z vás, kteří zatím nemají tušení, co je to bešamel a na co se používá, jsme připravili speciální článek jen o této přísadě, která je důležitou součástí mnoha pokrmů. Ti zkušenější, kteří o bešamelu již něco vědí, si vše jistě rádi zopakují, případně se mohou dozvědět nové tipy, o kterých předtím neslyšeli.

Co je to bešamel?

Bešamelová omáčka či zkráceně bešamel (fr. béchamel) je světlá omáčka používaná jako příloha nebo jako základ při přípravě dalších pokrmů.

Bešamel na lasagne

Samotná příprava bešamelu je velmi jednoduchá:

Máslová jíškaNejprve na pánvi necháte rozpustit máslo, které následně zaprášíte hladkou moukou, čímž vytvoříte světlou jíšku.

Základ bešameluPoté přidáte mléko a rozmícháte do hladka. Na závěr dochutíte solí a lehce muškátovým oříškem, s ním ale opatrně, je totiž velmi aromatický.

Pár řádků o původu

Název béchamel jistě napovídá, že tato světlá omáčka pochází z kolébky kulinářského umění - z Francie. Bešamel se údajně v jisté podobě používal již ve 14.stolení v Itálii, avšak první užití tohoto slova se objevilo v roce 1651 ve známé francouzské kuchařce Le Cuisiner Francois, kterou vytvořil Francois Pierre La Varenne, dvorní kuchař Ludvíka XIV. V roce 1914 se objevil recept na bešamel v knize Le Répertoire de la Cuisine napsané Louisem Saulnierem v podobě, v jaké se dnes běžně připravuje.

Pojmenování této světlé omáčky vzniklo na počest markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luis de Béchameil byl mimo jiné také velkým gurmánem. Autorství receptu mu bývá někdy mylně přisuzováno.

Použití bešamelu

Jak už bylo výše naznačeno, bešamel zasáhl do vícera světových kuchyní. Tato světlá omáčka je totiž základem mnoha francouzských, italských nebo i řeckých jídel. Můžete ji využít kromě základu pro přípravu omáček a polévek i jako přílohu k masu nebo zelenině.

Ve Francii se bešamelová omáčka používá mimo jiné při přípravě krémových polévek, například s houbami nebo se zeleninou (mrkev, chřest, dýně, brokolice a další).

V italské kuchyni můžeme najít bešamel jako základ například v receptu na lasagne. V tomto pokrmu je bešamel stěžejní, bez něho bychom totiž opravdové lasagne nepřipravili. Přes pevný základ v podobě tradičních těstovin a bešamelové omáčky mohou mít lasagne podle zbylých surovin mnoho různých podob. Nejtradičnější způsob přípravy lasagní je s boloňskou omáčkou, tedy s rajčatovou omáčkou s ragú z mletého masa. Lasagne lze však připravovat například i se špenátem a kuřecím masem, se zeleninou a podobně. Kromě lasagní se bešamelu užívá i na pizzu ve variantě bez rajčatového suga, například u pizzy čtyř druhů sýra.

Řecká musakaNejznámějším tradičním řeckým pokrmem, kde je bešamel jedním ze základních prvků, je musaka. S trochou fantazie lze musaku přirovnat k italským lasagním. Musaka je totiž rovněž zapékaný produkt, který tvoří jednotlivé vrstvy, v nichž kromě bešamelu figuruje lilek, dále mleté maso, rajčata nebo například i brambory.

Koprová omáčkaDokážete si snad představit tradiční koprovou omáčku bez její smetanové chuti? Pokud nezvolíte přípravu omáčky pomocí velouté, budete potřebovat právě bešamelový základ.

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky