
Citronový koláč s levandulí
Citronový koláč s levandulí je elegantní dezert, který spojuje svěží chuť citronu s jemnou vůní levandule. Tento video recept na citrónový koláč je ideální pro zvláštní příležitosti nebo jako sladká tečka po večeři. Jeho příprava je snadná a výsledek vás ohromí svou delikátní chutí a krásným vzhledem. Připravte si tento koláč a překvapte své blízké něčím opravdu výjimečným.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Dezert
Ingredience
Složení 10 porcí
- Máslo 300 g
- Mandle loupané 30 g
- Mouka hladká 210 g
- Cukr moučkový 75 g
- Sůl
- Vejce 6 ks
- Citron BIO 5 ks
- Cukr krupicový 170 g
- Rozmarýn čerstvý 3 snít.
- Máslo 300 g
- Mandle loupané 30 g
- Mouka hladká 210 g
- Cukr moučkový 75 g
- Sůl
- Vejce 6 ks
- Citron BIO 5 ks
- Cukr krupicový 170 g
- Rozmarýn čerstvý 3 snít.
Příprava
- 1V míse smíchejte 200 g mouky, najemno pomleté mandle, 70 g moučkového cukru, špetku soli a 90 g másla. Vklepněte 1 vejce a vypracujte v hladké těsto. Vytvarujte bochánek a na pečicím papíru rozválejte na 2 cm vysoký plát. Vložte na 1 hodinu do lednice.
- 2Formu vyloženou tence rozváleným a vidličkou propíchaným těstem vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 25 minut.
- 3Mezitím připravte náplň. Do kastrůlku vklepněte vejce, přidejte kůru a šťávu ze 4 citronů a cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do pudinkové konzistence 3–4 minuty. Propasírujte přes síto do mísy. Nechte 5 minut chladnout.
- 4Poté zapracujte ponorným mixérem máslo pokojové teploty. Citronovou směs vlijte na korpus, uhlaďte a nechte zcela vychladnout. Pak dejte do lednice nejméně na 2 hodiny, ideálně přes noc.
- 5Koláč ozdobený plátky citronu a rozmarýnem ještě případně doplňte levandulí a zasypte moučkovým cukrem.
- 1V míse smíchejte 200 g mouky, najemno pomleté mandle, 70 g moučkového cukru, špetku soli a 90 g másla. Vklepněte 1 vejce a vypracujte v hladké těsto. Vytvarujte bochánek a na pečicím papíru rozválejte na 2 cm vysoký plát. Vložte na 1 hodinu do lednice.
- 2Formu vyloženou tence rozváleným a vidličkou propíchaným těstem vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 25 minut.
- 3Mezitím připravte náplň. Do kastrůlku vklepněte vejce, přidejte kůru a šťávu ze 4 citronů a cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do pudinkové konzistence 3–4 minuty. Propasírujte přes síto do mísy. Nechte 5 minut chladnout.
- 4Poté zapracujte ponorným mixérem máslo pokojové teploty. Citronovou směs vlijte na korpus, uhlaďte a nechte zcela vychladnout. Pak dejte do lednice nejméně na 2 hodiny, ideálně přes noc.
- 5Koláč ozdobený plátky citronu a rozmarýnem ještě případně doplňte levandulí a zasypte moučkovým cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.