Francouzské brambory
Vyzkoušejte náš osvědčený recept na tradiční české zapečené francouzské brambory. Tento oblíbený recept je klasikou, která se hodí jak k obědu tak k večeři a děti i tatínkové jej milují!

Snadné
16-30 minut
4/5
Francouzská
Recepty na každý den
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo
- Brambory 1 kg
- Vejce 3 ks
- Cibule 1 ks
- Smetana na vaření 330 ml
- Eidam strouhaný 150 g
- Hořčice plnotučná 1 plž
- Pepř
- Sůl
- Rajčata cherry
- Salám šunkový 150 g
- Olej slunečnicový
- Petrželka čerstvá
- Máslo
- Brambory 1 kg
- Vejce 3 ks
- Cibule 1 ks
- Smetana na vaření 330 ml
- Eidam strouhaný 150 g
- Hořčice plnotučná 1 plž
- Pepř
- Sůl
- Rajčata cherry
- Salám šunkový 150 g
- Olej slunečnicový
- Petrželka čerstvá
Příprava
- 1Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
- 2Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
- 3V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
- 4Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
- 5Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
- 6Francouzské brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.
- 1Brambory uvařte ve slupce do měkka. Oloupané je nakrájejte na asi 1 centimetr široké plátky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Pravé francouzské brambory se připravují z nevařených brambor, můžete si tedy usnadnit práci a brambory nakrájet také syrové. Ty se však pečou o několik minut déle.
- 2Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám. Dvě vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a přidejte také do pekáčku. Promíchejte vše tak, aby byly všechny ingredience v pekáčku rovnoměrně rozložené. Typické francouzské brambory se připravují bez masa, můžete však přidat také na kostičky nakrájenou šunku nebo salám.
- 3V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti a výslednou směsí zalijte brambory s ostatními přísadami v pekáčku.
- 4Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
- 5Cherry rajčátka přepulte, dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
- 6Francouzské brambory naporcujte a podávejte s ochucenými rajčátky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jsou francouzské brambory z Francie? I když název napovídá, že jde o francouzský pokrm, ve Francii se podobné jídlo nazývá “tartiflette” a připravuje se z brambor zapečených se zrajícím plísňovým sýrem, cibulí, spoustou špeku, smetanou a bílým vínem. Tradiční recept na české francouzské brambory je velice jednoduchý recept, který komnbinuje zapečené brambory s uzeným masem, kyselou okurkou a cibulí, zalité rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka.Inspirace na večeře Pokud hledáte inspiraci na rychlé teplé i studené večeře, podívejte se na naši stránku se slanými i sladkými recepty na rychlé večeře . Najdete zde skvělé recepty, které vám pomohou připravit chutné jídlo během chvilky!
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











