
Poctivá rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka je česká klasika. Důležité je mít na vaření kvalitní suroviny a kvalitní maso. Nejlépe si ji vychutnáte s knedlíkem anebo můžete zvolit méně kalorické těstoviny či rýži.

Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Recepty na každý den
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Mrkev 2 ks
- Hovězí zadní 1 kg
- Petržel 1 ks
- Cibule 2 ks
- Celer 1/4 ks
- Pepř celý 1 člž
- Nové koření 5 ks
- Rajský protlak 1 ks
- Bobkový list 3 ks
- Cukr krupicový 1 plž
- Kvasný ocet 1,5 plž
- Rajčata krájená v plechovce 200 g
- Citronová kůra 1 člž
- Tymián čerstvý
- Skořice mletá 1/4 člž
- Vývar hovězí 1 l
- Povidla švestková 1,5 plž
- Perník na strouhání
- Sůl
- Máslo 3 plž
- Mrkev 2 ks
- Hovězí zadní 1 kg
- Petržel 1 ks
- Cibule 2 ks
- Celer 1/4 ks
- Pepř celý 1 člž
- Nové koření 5 ks
- Rajský protlak 1 ks
- Bobkový list 3 ks
- Cukr krupicový 1 plž
- Kvasný ocet 1,5 plž
- Rajčata krájená v plechovce 200 g
- Citronová kůra 1 člž
- Tymián čerstvý
- Skořice mletá 1/4 člž
Příprava
- 1Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut, dokud maso nezměkne.
- 2Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, pak přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte, aby byla dozlatova, pak nasypte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky. Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.
- 3Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.
- 4Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se vám?
- 1Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut, dokud maso nezměkne.
- 2Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, pak přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte, aby byla dozlatova, pak nasypte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky. Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.
- 3Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.
- 4Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se vám?
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o rajské měli vědět Hovězí maso je živočišným zdrojem železa, které je důležité pro správnou krvetvorbu. Hovězí maso by mělo být součástí jídelníčku především u žen a malých dětí.Jak udělat rajskou zdravější Místo klasické mouky zkuste Bio špaldovou Nature's Promise mouku. Pro ještě čerstvější chuť vyzkoušejte přidat také bio rajčata z naší Tržnice Albert. Hovězí vybírejte pečlivě, to od našich řezníků je vždy čerstvé.Další inspirace Pokud máte chuť na tradiční české omáčky nebo hledáte inspiraci na nové recepty, podívejte se na stránku plnou omáčkové inspirace recepty na nejen tradiční omáčky, kde najdete skvělé recepty na různé druhy omáček.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.