Svatomartinské menu

Tradiční svatomartinská hostina: klasické, domácí a jednoduché recepty

Listopad přináší jednu z nejkrásnějších kulinářských tradic – svátek svatého Martina, slavený 11. listopadu. Tento den je nejen připomínkou legendy o štědrosti a laskavosti, ale také jedním z nejoblíbenějších gastronomických momentů podzimu. Právě tehdy se na českých stolech objevuje tradiční svatomartinské menu, kterému kraluje svatomartinská husa, husí kaldoun, červené zelí, lokše a sladké martinské pečivo.

SVATOMARTINSKÁ HUSA – TRADIČNÍ HLAVNÍ CHOD

Svatomartinská husa je neodmyslitelnou součástí menu připravovaného na svatého Martina. Pokud hledáte tradiční recept na svatomartinskou husu, doporučujeme vyzkoušet pečenou svatomartinskou husu se zelím a knedlíkem, která patří mezi klasické domácí varianty. Milovníci ovocných chutí jistě ocení svatomartinskou husu pečenou s cibulí a jablky, která je velmi snadná na přípravu a navíc chutná slavnostně.

Pokud si přejete husu připravit opravdu pomalu a s důrazem na chuť, doporučujeme svatomartinskou husu na podzimním ovoci s lokšemi a zelím – recept, který spojuje jednoduchost s elegancí. A pokud hledáte něco kreativního, můžete vyzkoušet plněné bramborové knedlíky s trhaným husím masem, které se skvěle hodí jako moderní variace na klasickou svatomartinskou husu.

Svatomartinské menu hlavní chod
Svatomartinské menu polévka

HUSÍ KALDOUN – POLÉVKA NA SVATOMARTINSKOU HOSTINU

Polévka z husích drobů, známá jako husí kaldoun, je další tradiční pokrm, který se podává jako předkrm. Pokud hledáte nejlepší recept na kaldoun, doporučujeme svatomartinský kaldoun od šéfkuchaře Pavla Švestky, který je snadný na přípravu, ale vzhledem i chutí navodí atmosféru luxusní restaurace.

Další variantou svatomartinské polévky je klasický husí kaldoun, který potěší každého příznivce svatomartinských tradic, a pro milovníky vývarů je tu také husí vývar s kapáním, který připraví chuťové buňky na hlavní chod.

SVATOMARTINSKÉ PŘÍLOHY – ČERVENÉ ZELÍ, LOKŠE A KNEDLÍKY

Ke svatomartinské huse neodmyslitelně patří červené zelí, knedlík a lokše – přílohy, které tvoří základ každé tradiční svatomartinské hostiny. Pokud hledáte jednoduchý a klasický recept na knedlíky ke svatomartinské huse, pak určitě zařaďte do své domácí kuchařky naše recepty na knedlíky: bramborové knedlíkykarlovarské knedlíky a houskové knedlíky

Milovníci sladko-slaných kombinací si přijdou na své s bramborovými lokšemi, které se dají podávat jako příloha k svatomartinské huse nebo s povidly jako dezert. A pokud hledáte recept na nejlepší dušené zelí, pak rozhodně musíte do své sbírky receptů zařadit i tyto recepty na domácí červené zelí a dušené bílé zelí.

Svatomartinské menu příloha
Svatomartinské menu dezert

DEZERTY – SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY A KOLÁČE

Na závěr svatomartinské hostiny nesmí chybět martinské pečivo. Mezi nejoblíbenější patří svatomartinské ořechové rohlíčky, které jsou velmi snadné na přípravu. Vyzkoušet můžete i o malinko na přípravu náčročnější, ale chuťově božské martinské rohlíčky s ořechovou náplní. Pokud dáváte přednost makovým nebo tvarohovým variantám, doporučujeme martinské rohlíčky s mákem a tvarohem. A na slavnostní stůl se také skvěle hodí švestkové svatomartinské koláčky nebo svatomartinské koláče, které jsou krásně dekorativní a výborně chutnají.

Svatomartinské menu

Tradiční svatomartinská hostina: klasické, domácí a jednoduché recepty

Listopad přináší jednu z nejkrásnějších kulinářských tradic – svátek svatého Martina, slavený 11. listopadu. Tento den je nejen připomínkou legendy o štědrosti a laskavosti, ale také jedním z nejoblíbenějších gastronomických momentů podzimu. Právě tehdy se na českých stolech objevuje tradiční svatomartinské menu, kterému kraluje svatomartinská husa, husí kaldoun, červené zelí, lokše a sladké martinské pečivo.

Svatomartinské menu hlavní chod

SVATOMARTINSKÁ HUSA – TRADIČNÍ HLAVNÍ CHOD

Svatomartinská husa je neodmyslitelnou součástí menu připravovaného na svatého Martina. Pokud hledáte tradiční recept na svatomartinskou husu, doporučujeme vyzkoušet pečenou svatomartinskou husu se zelím a knedlíkem, která patří mezi klasické domácí varianty. Milovníci ovocných chutí jistě ocení svatomartinskou husu pečenou s cibulí a jablky, která je velmi snadná na přípravu a navíc chutná slavnostně.

Pokud si přejete husu připravit opravdu pomalu a s důrazem na chuť, doporučujeme svatomartinskou husu na podzimním ovoci s lokšemi a zelím – recept, který spojuje jednoduchost s elegancí. A pokud hledáte něco kreativního, můžete vyzkoušet plněné bramborové knedlíky s trhaným husím masem, které se skvěle hodí jako moderní variace na klasickou svatomartinskou husu.

Svatomartinské menu polévka

HUSÍ KALDOUN – POLÉVKA NA SVATOMARTINSKOU HOSTINU

Polévka z husích drobů, známá jako husí kaldoun, je další tradiční pokrm, který se podává jako předkrm. Pokud hledáte nejlepší recept na kaldoun, doporučujeme svatomartinský kaldoun od šéfkuchaře Pavla Švestky, který je snadný na přípravu, ale vzhledem i chutí navodí atmosféru luxusní restaurace.

Další variantou svatomartinské polévky je klasický husí kaldoun, který potěší každého příznivce svatomartinských tradic, a pro milovníky vývarů je tu také husí vývar s kapáním, který připraví chuťové buňky na hlavní chod.

Svatomartinské menu příloha

SVATOMARTINSKÉ PŘÍLOHY – ČERVENÉ ZELÍ, LOKŠE A KNEDLÍKY

Ke svatomartinské huse neodmyslitelně patří červené zelíknedlíky a lokše – přílohy, které tvoří základ každé tradiční svatomartinské hostiny. Pokud hledáte jednoduchý a klasický recept na knedlíky ke svatomartinské huse, pak určitě zařaďte do své domácí kuchařky naše recepty na knedlíky: bramborové knedlíkykarlovarské knedlíky a houskové knedlíky

Milovníci sladko-slaných kombinací si přijdou na své s bramborovými lokšemi, které se dají podávat jako příloha k svatomartinské huse nebo s povidly jako dezert. A pokud hledáte recept na nejlepší dušené zelí, pak rozhodně musíte do své sbírky receptů zařadit i tyto recepty na domácí červené zelí a dušené bílé zelí.

Svatomartinské menu dezert

DEZERTY – SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY A KOLÁČE

Na závěr svatomartinské hostiny nesmí chybět martinské pečivo. Mezi nejoblíbenější patří svatomartinské ořechové rohlíčky, které jsou velice jednoduché na přípravu. Vyzkoušet můžete i o malinko na přípravu náčročnější, ale chuťově božské martinské rohlíčky s ořechovou náplní. Pokud dáváte přednost makovým nebo tvarohovým variantám, doporučujeme martinské rohlíčky s mákem a tvarohem. A na slavnostní stůl se také skvěle hodí švestkové svatomartinské koláčky nebo svatomartinské koláče, které jsou krásně dekorativní a výborně chutnají.