
Svatomartinské chlupaté knedlíky s křupavou slaninou a cibulkou
Čas od času se vraťte k základním a jednoduchým chutím i postupům. Nesou s sebou zaručenou kvalitu a tradici. Jedním z takových receptů jsou sváteční chlupaté knedlíky.

Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Česká
Sváteční
Příloha
Ingredience
Složení 4 porce
- Brambory typu C 700 g
- Mléko 300 ml
- Vejce 1 ks
- Sůl 1
- Mouka hrubá 210 g
- Cibule 3 ks
- Sádlo 1 plž
- Slanina 400 g
- Brambory typu C 700 g
- Mléko 300 ml
- Vejce 1 ks
- Sůl 1
- Mouka hrubá 210 g
- Cibule 3 ks
- Sádlo 1 plž
- Slanina 400 g
Příprava
- 1Omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno 700 g brambor. Vložte je do cedníku a spařte 300 ml svařeného mléka.
- 2Spařené brambory nechte okapat nebo je vymačkejte a dejte do mísy. Vmíchejte k nim 1 vejce, osolte a přisypte 180 g hrubé mouky.
- 3Do vroucí osolené vody vykrajujte mokrou lžící středně velké noky a vařte je pomalu 10 minut. Vařečkou promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu.
- 4Nakrájejte na kostičky 400 g slaniny a na kolečka 3 cibule. Společně opékejte na 1 lžíci sádla tak dlouho, až bude cibule zlatohnědá a slanina dokřupava opečená.
- 5Servírujte na talíř a zdobte směsí ze slaniny a cibule. Doporučujeme vyzkoušet chlupaté knedlíky i jako přílohu k pečeným masům a zelí. Dobrou chuť.
- 1Omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno 700 g brambor. Vložte je do cedníku a spařte 300 ml svařeného mléka.
- 2Spařené brambory nechte okapat nebo je vymačkejte a dejte do mísy. Vmíchejte k nim 1 vejce, osolte a přisypte 180 g hrubé mouky.
- 3Do vroucí osolené vody vykrajujte mokrou lžící středně velké noky a vařte je pomalu 10 minut. Vařečkou promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu.
- 4Nakrájejte na kostičky 400 g slaniny a na kolečka 3 cibule. Společně opékejte na 1 lžíci sádla tak dlouho, až bude cibule zlatohnědá a slanina dokřupava opečená.
- 5Servírujte na talíř a zdobte směsí ze slaniny a cibule. Doporučujeme vyzkoušet chlupaté knedlíky i jako přílohu k pečeným masům a zelí. Dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat chlupaté knedlíky zdravější Horké mléko můžete nahradit horkou vodou. Slaninu můžete nahradit libovým uzeným masem. Sádlo v receptu můžete vynechat nebo nahradit rostlinným olejem.Co byste o slanině měli vědět Slanina nebo špek je označení pro masný výrobek z vepřového masa. Pro jeho konzervaci jsou často používány dusitany a dusičnany. Jsou důležité pro usmrcení případných patogenů a k zachování růžového zabarvení masa. Pokud je na obalu označení „Česká potravina“, tak maso a výroba jsou původem z ČR.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.