
Svatomartinské koláče
Sladkou tečkou svatomartinských hodů jsou pravé české domácí koláče. Upekli jsme si tvarohovo-makový, podle chuti však můžete zkusit i z hruškových, švestkových nebo jablečných povidel či s ořechovou náplní.

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Dezert
Ingredience
Složení 2 porce
- Máslo 160 g
- Mléko 400 ml
- Cukr krupicový 325 g
- Sůl
- Mouka hladká 275 g
- Droždí čerstvé 20 g
- Mouka polohrubá 200 g
- Mák mletý 200 g
- Vaječný žloutek 1 ks
- Skořice mletá 1/2 člž
- Povidla 2 plž
- Rum 2 plž
- Tvaroh měkký v kostce 500 g
- Vanilkový extrakt 1/2 člž
- Vejce 2 ks
- Pudink vanilkový 1 ks
- Cukr moučkový
- Máslo 160 g
- Mléko 400 ml
- Cukr krupicový 325 g
- Sůl
- Mouka hladká 275 g
- Droždí čerstvé 20 g
- Mouka polohrubá 200 g
- Mák mletý 200 g
- Vaječný žloutek 1 ks
- Skořice mletá 1/2 člž
- Povidla 2 plž
- Rum 2 plž
- Tvaroh měkký v kostce 500 g
- Vanilkový extrakt 1/2 člž
- Vejce 2 ks
Příprava
- 1Připravte kvásek. Do misky vlijte 100 ml teplejšího mléka, přisypte lžíci cukru, lžíci hladké mouky a rozdrobte droždí. Nechte 10–15 minut vzejít.
- 2Ve větší míse promíchejte mouku (50 g hladké, 200 g polohrubé), 50 g cukru krupice, sůl, 60 g másla, žloutek a 100 ml mléka.
- 3Nakonec vlijte kvásek a zpracujte do vláčného těsta. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.
- 4Předehřejte troubu na 180 °C.
- 5V menší misce prsty promíchejte suroviny na drobenku – 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice a 100 g povoleného másla.
- 6Plech vyložte pečicím papírem.
- 7Těsto rozdělte na dvě části, prohněťte a vyválejte tenké placky. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut odležet.
- 8Na makovou náplň přiveďte 200 ml mléka k varu, vsypte mák se 75 g cukrem krupice a 10 minut na mírném ohni vařte. Nakonec dochuťte skořicí, povidly a rumem.
- 9Pro náplň z tvarohu promíchejte v míse tvaroh, 100 g másla, jedno vejce, vanilkový extrakt a pudink.
- 10Vnitřek koláče vymažte křížem oběma polevami nebo udělejte jeden koláč makový a druhý tvarohový.
- 11Posypte drobenkou, ozdobte mandlemi, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 20 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
- 1Připravte kvásek. Do misky vlijte 100 ml teplejšího mléka, přisypte lžíci cukru, lžíci hladké mouky a rozdrobte droždí. Nechte 10–15 minut vzejít.
- 2Ve větší míse promíchejte mouku (50 g hladké, 200 g polohrubé), 50 g cukru krupice, sůl, 60 g másla, žloutek a 100 ml mléka.
- 3Nakonec vlijte kvásek a zpracujte do vláčného těsta. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.
- 4Předehřejte troubu na 180 °C.
- 5V menší misce prsty promíchejte suroviny na drobenku – 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice a 100 g povoleného másla.
- 6Plech vyložte pečicím papírem.
- 7Těsto rozdělte na dvě části, prohněťte a vyválejte tenké placky. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut odležet.
- 8Na makovou náplň přiveďte 200 ml mléka k varu, vsypte mák se 75 g cukrem krupice a 10 minut na mírném ohni vařte. Nakonec dochuťte skořicí, povidly a rumem.
- 9Pro náplň z tvarohu promíchejte v míse tvaroh, 100 g másla, jedno vejce, vanilkový extrakt a pudink.
- 10Vnitřek koláče vymažte křížem oběma polevami nebo udělejte jeden koláč makový a druhý tvarohový.
- 11Posypte drobenkou, ozdobte mandlemi, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 20 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.