
Pečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem
Na svatého Martina možná nepřijde první sníh, ale vypečená pečínka přiletí na stůl určitě. Nezapomeňte na tradici svatomartinské husy, která se předává z generace na generaci a navíc skvěle chutná.

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 8 porcí
- Husa celá 3,5 kg
- Jablko 3 ks
- Švestky 1 hrs.
- Hruška 2 ks
- Zelí červené sterilované 2 ks
- Cukr třtinový 3 plž
- Cibule šalotka 4,5 ks
- Kmín celý
- Červené víno 100 ml
- Brambory 1 kg
- Sůl
- Vejce 1 ks
- Krupice 50 g
- Mouka hrubá 300 g
- Máslo 2 plž
- Husa celá 3,5 kg
- Jablko 3 ks
- Švestky 1 hrs.
- Hruška 2 ks
- Zelí červené sterilované 2 ks
- Cukr třtinový 3 plž
- Cibule šalotka 4,5 ks
- Kmín celý
- Červené víno 100 ml
- Brambory 1 kg
- Sůl
- Vejce 1 ks
- Krupice 50 g
- Mouka hrubá 300 g
- Máslo 2 plž
Příprava
- 1Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, dejte do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.
- 2Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší válečky – noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.
- 3Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a chuť dotáhněte cukrem.
- 1Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, dejte do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.
- 2Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší válečky – noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.
- 3Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a chuť dotáhněte cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat svatomartinskou husu zdravější Do křupava upečená kůžička je pro mnohé z nás lahůdka. Ta je ale bohatá na nezdravé tuky, které bychom měli v jídelníčku omezovat. Chcete-li tedy zdravější variantu, budete muset kůžičku oželet.Co byste o tradiční svatomartinské huse měli vědět Husa domácí patří mezi nejtučnější druhy drůbeže. Obsahuje poměrně velké množství vitaminů skupiny B.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.