
Husí kaldoun od šéfkuchaře Pavla Švestky

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Německá
Sváteční
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Mrkev 5 ks
- Petržel 5 ks
- Cibule 1/2 ks
- Máslo 50 g
- Kuřecí játra 50 g
- Kuřecí srdce 50 g
- Česnek 3 strouž.
- Bobkový list 1 ks
- Pepř celý 4 ks
- Muškátový květ 1 špet.
- Nové koření 4 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 500 ml
- Sůl
- Pepř
- Brioška 1 ks
- Petržel hladkolistá 2 hrs.
- Anglická slanina 30 g
- Vejce 3 ks
- Mouka hladká 50 g
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Husí skelet 1 ks
- Mrkev 5 ks
- Petržel 5 ks
- Cibule 1/2 ks
- Máslo 50 g
- Kuřecí játra 50 g
- Kuřecí srdce 50 g
- Česnek 3 strouž.
- Bobkový list 1 ks
- Pepř celý 4 ks
- Muškátový květ 1 špet.
- Nové koření 4 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 500 ml
- Sůl
- Pepř
- Brioška 1 ks
Příprava
- 1Kořenovou zeleninu důkladně očistěte, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, přidejte oloupanou, přepůlenou cibuli a zprudka opečte na másle. Přidejte husí skelet z upečené husy, 50 g kuřecích jater, 50 g kuřecích srdíček, 3 oloupané stroužky česneku, bobkový list, 4 kuličky pepře, špetku muškátového květu a 4 kuličky nového koření. Zalijte vodou tak, aby byly suroviny ponořené. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni do změknutí zeleniny, přibližně 45 minut. Poté odeberte skelet, část kuřecích srdíček a ⅓ zeleniny, které uchovejte na ozdobu. Do vývaru přidejte 500 ml smetany, rozmixujte ponorným mixérem do hladké konzistence a přeceďte přes jemné síto, abyste dosáhli dokonalé jemnosti polévky. Dochuťte solí a pepřem. Odloženou ⅓ zeleniny nakrájejte na menší kostičky a zprudka opečte na pánvi.
- 2Na knedlíčky smíchejte ořezky briošky, které vám zbyly z předkrmu, 2 hrsti čerstvé omyté petrželky, 30 g opečené anglické slaniny a vejce. Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta kuličky o průměru 2 cm. Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte ji k varu. Knedlíčky vložte do vody a vařte přibližně 3 minuty dle velikosti knedlíčků. Pomocí vařečky zajistěte, aby se nepřilepily ke dnu nebo k sobě.
- 3Na válu do 50 g hladké mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj 2 vejce a vypracujte rukou v tuhé těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na co nejtenčí placku, kterou rozkrájejte na středně široké nudličky, a vložte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Nudličky vařte přibližně 2 minuty a poté je sceďte.
- 4Husí kaldoun servírujte s opečenou zeleninou, srdíčky, knedlíčkem, domácími nudlemi a nasekanou pažitkou.
- 1Kořenovou zeleninu důkladně očistěte, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, přidejte oloupanou, přepůlenou cibuli a zprudka opečte na másle. Přidejte husí skelet z upečené husy, 50 g kuřecích jater, 50 g kuřecích srdíček, 3 oloupané stroužky česneku, bobkový list, 4 kuličky pepře, špetku muškátového květu a 4 kuličky nového koření. Zalijte vodou tak, aby byly suroviny ponořené. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni do změknutí zeleniny, přibližně 45 minut. Poté odeberte skelet, část kuřecích srdíček a ⅓ zeleniny, které uchovejte na ozdobu. Do vývaru přidejte 500 ml smetany, rozmixujte ponorným mixérem do hladké konzistence a přeceďte přes jemné síto, abyste dosáhli dokonalé jemnosti polévky. Dochuťte solí a pepřem. Odloženou ⅓ zeleniny nakrájejte na menší kostičky a zprudka opečte na pánvi.
- 2Na knedlíčky smíchejte ořezky briošky, které vám zbyly z předkrmu, 2 hrsti čerstvé omyté petrželky, 30 g opečené anglické slaniny a vejce. Navlhčenýma rukama tvarujte z těsta kuličky o průměru 2 cm. Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte ji k varu. Knedlíčky vložte do vody a vařte přibližně 3 minuty dle velikosti knedlíčků. Pomocí vařečky zajistěte, aby se nepřilepily ke dnu nebo k sobě.
- 3Na válu do 50 g hladké mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj 2 vejce a vypracujte rukou v tuhé těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na co nejtenčí placku, kterou rozkrájejte na středně široké nudličky, a vložte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Nudličky vařte přibližně 2 minuty a poté je sceďte.
- 4Husí kaldoun servírujte s opečenou zeleninou, srdíčky, knedlíčkem, domácími nudlemi a nasekanou pažitkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.