
Houskové knedlíky
Tyto knedlíky jsou ideálním doplňkem k mnoha českým pokrmům, jako jsou svíčková nebo guláš. S jednoduchými ingrediencemi a snadným postupem si připravíte dokonalé knedlíky, které budou vždy nadýchané a chutné.

Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Recepty na každý den
Příloha
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo
- Mouka hrubá 150 g
- Houska 4 ks
- Sůl 1 člž
- Mléko 200 ml
- Vejce 2 ks
- Vaječný žloutek 1 ks
- Máslo
- Mouka hrubá 150 g
- Houska 4 ks
- Sůl 1 člž
- Mléko 200 ml
- Vejce 2 ks
- Vaječný žloutek 1 ks
Příprava
- 1Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v těstě zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
- 2Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
- 3Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
- 4Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.
- 1Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v těstě zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
- 2Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
- 3Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
- 4Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Recepty, ke kterým se hodí knedlík Prozkoumejte tyto lahodné recepty, které vás provedou kulinářskými zážitky České republiky. Od snadného segedínského guláše, přes sváteční kachnu, až po oslavu svatomartinské sezóny s pečenou svatomartinskou husou nebo oblíbený recept, který nesmí chybět na pravé české svatbě tradiční svíčková na smetaně. Každý recept je krokem k objevování bohatství a rozmanitosti české kuchyně.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.