×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Houskové knedlíky
60 minut , Příloha , Snadné , Česká , Vaření ,

Houskové knedlíky

Co budu potřebovat

4 suché housky
150 g hrubé mouky
1 lžička soli
200 ml mléka Nyní v akci
2 vejce Nyní v akci
1 žloutek Nyní v akci
máslo na pomazání ubrousku

Jak na to?

1. Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v teste zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2. Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3. Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4. Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.

TIP - Když dělám knedlík k omáčce, přidám do těsta špetku prášku do pečiva, aby byl měkčí a víc sál. Ke špenátu nebo k zelí se zase více hodí knedlík tužší, na který stačí samotné housky.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj