Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

4 suché housky
150 g hrubé mouky
1 lžička soli
200 ml mléka
2 vejce
1 žloutek
máslo na pomazání ubrousku

Postup přípravy

1. Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v teste zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2. Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3. Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4. Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.

TIP - Když dělám knedlík k omáčce, přidám do těsta špetku prášku do pečiva, aby byl měkčí a víc sál. Ke špenátu nebo k zelí se zase více hodí knedlík tužší, na který stačí samotné housky.

Pomohl vám recept?
28hodnocení3

Další videorecepty