Houskové knedlíky
Ingredience
4 | suché housky |
150 g | hrubé mouky |
1 | lžička soli |
200 ml | mléka |
2 | vejce |
1 | žloutek |
máslo na pomazání ubrousku |
Postup přípravy
1. Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v teste zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2. Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3. Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4. Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.
TIP - Když dělám knedlík k omáčce, přidám do těsta špetku prášku do pečiva, aby byl měkčí a víc sál. Ke špenátu nebo k zelí se zase více hodí knedlík tužší, na který stačí samotné housky.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY