
Pečený věnec na Velikonoce s medovým máslem
Že znáte velikonoční věnec jen ve sladké variantě posypaný cukrem? Tak vyzkoušejte tentokrát elegantní slaný špenátový věnec, do kterého spotřebujete i vykoledovaná vajíčka uvařená natvrdo.

Náročné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Velikonoce
Předkrm
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 250 g
- Mléko 300 ml
- Pomeranč 1 ks
- Mouka hladká 650 g
- Skořice mletá 2,5 člž
- Cukr třtinový 85 g
- Droždí sušené 7 g
- Sůl 1 člž
- Olej slunečnicový
- Směs sušeného ovoce 100 g
- Zázvor mletý 1/2 člž
- Vejce 2 ks
- Med 4 plž
- Máslo 250 g
- Mléko 300 ml
- Pomeranč 1 ks
- Mouka hladká 650 g
- Skořice mletá 2,5 člž
- Cukr třtinový 85 g
- Droždí sušené 7 g
- Sůl 1 člž
- Olej slunečnicový
- Směs sušeného ovoce 100 g
- Zázvor mletý 1/2 člž
- Vejce 2 ks
- Med 4 plž
Příprava
- 1Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 200 °C. Současně dejte vařit 8 vajíček natvrdo nebo oloupejte vajíčka od vašich koledníků.
- 2Nakrájejte 2 šalotky najemno a osmahněte je na troše másla. Přidejte 750 g špenátu a krátce jej poduste. Pak ho dejte stranou a nechte vychladnout.
- 3Prošlehejte 350 g ricotty se 2 syrovými vejci, 120 g nastrouhaného parmazánu, špetkou soli, pepře a trochou muškátového oříšku. Pak přidejte vychladlý špenát a promíchejte.
- 4Rozválejte 1 balení listového těsta na plát silný půl centimetru a nakrájejte na obdélníky. Vezměte bábovkovou formu s rovným dnem a vyložte ji těstem tak, abyste pokryli dno a zároveň na vnitřní i vnější straně nechali přečnívat okraje na zabalení.
- 5Formu s vyloženým těstem naplňte špenátem s ricottou a přidejte vařená vejce v celku. Zabalte cípy těsta a dobře je spojte. Potřete na povrchu mlékem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud věnec nezezlátne na povrchu. Servírujte nakrájené na plátky jako bábovku a nechte si chutnat.
- 1Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 200 °C. Současně dejte vařit 8 vajíček natvrdo nebo oloupejte vajíčka od vašich koledníků.
- 2Nakrájejte 2 šalotky najemno a osmahněte je na troše másla. Přidejte 750 g špenátu a krátce jej poduste. Pak ho dejte stranou a nechte vychladnout.
- 3Prošlehejte 350 g ricotty se 2 syrovými vejci, 120 g nastrouhaného parmazánu, špetkou soli, pepře a trochou muškátového oříšku. Pak přidejte vychladlý špenát a promíchejte.
- 4Rozválejte 1 balení listového těsta na plát silný půl centimetru a nakrájejte na obdélníky. Vezměte bábovkovou formu s rovným dnem a vyložte ji těstem tak, abyste pokryli dno a zároveň na vnitřní i vnější straně nechali přečnívat okraje na zabalení.
- 5Formu s vyloženým těstem naplňte špenátem s ricottou a přidejte vařená vejce v celku. Zabalte cípy těsta a dobře je spojte. Potřete na povrchu mlékem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud věnec nezezlátne na povrchu. Servírujte nakrájené na plátky jako bábovku a nechte si chutnat.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat věnec zdravější? Na přípravu věnce můžete použít zdravější celozrnné listové těsto. Věnec bude poté bohatý na vlákninu. Parmazán je poměrně slaný sýr. Zkuste snížit množství sýru v receptuře. K velikonočnímu věnci si dejte zeleninovou přílohu.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.