
Kynutý koláč se švestkami
Ingredience
17–20 g | čerstvého droždí |
125 ml | plnotučného mléka nebo smetany |
35 g | krupicového cukru |
250 g | hladké mouky |
110 g | másla |
špetka soli | |
2 | žloutky |
1 | lžička citronové kůry |
100 g | vlašských ořechů |
několik lžic rumu | |
moučkový cukr | |
Na náplň a drobenku: | |
---|---|
30–35 | švestek |
100 g | másla |
200 g | krupicového cukru |
200 g | hrubé mouky |
Postup přípravy
Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné. Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem. Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou z másla, cukru a mouky. Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.