Kynutý koláč se švestkami

Náročné Dezert Magazín 10/2013
Náročné Dezert Magazín 10/2013

Ingredience

17–20 g čerstvého droždí
125 ml plnotučného mléka nebo smetany
35 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
110 g másla
špetka soli
2 žloutky
1 lžička citronové kůry
100 g vlašských ořechů
několik lžic rumu
moučkový cukr
Na náplň a drobenku:
30–35 švestek
100 g másla
200 g krupicového cukru
200 g hrubé mouky

Postup přípravy

Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné. Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem. Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou z másla, cukru a mouky. Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.

Pomohl vám recept?
71hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky