Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

17–20 g čerstvého droždí
125 ml plnotučného mléka nebo smetany
35 g krupicového cukru
250 g hladké mouky
110 g másla
špetka soli
2 žloutky
1 lžička citronové kůry
100 g vlašských ořechů
několik lžic rumu
moučkový cukr
Na náplň a drobenku:
30–35 švestek
100 g másla
200 g krupicového cukru
200 g hrubé mouky

Postup přípravy

Droždí rozdrobte do části mléka, přidejte trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak ho vlijte do zbytku mouky smíchané se solí, přidejte zbylé mléko, 60 g másla, zbylý cukr, 1 žloutek, citronovou kůru a propracujte do těsta. Těsto zpracovávejte rukou na lehce pomoučené pracovní ploše, aby bylo krásně kompaktní a pružné. Pak jej roztlačte na klasický plech vyložený pečicím papírem, okraje udělejte jen o málo – asi půl centimetr vyšší než dno koláče a potřete je druhým žloutkem. Vnitřek vyložte půlkami švestek – dávejte je těsně vedle sebe. Pak do okrajů zapíchejte kousky vlašských ořechů a koláč za-sypte drobenkou získanou z másla, cukru a mouky. Nechte 30 minut kynout. Pak dejte péct na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Zbylé máslo (je to ještě 50 g) rozehřejte a smíchejte s rumem a směsí pokapejte ještě teplý koláč. Podávejte pocukrované.

Pomohl vám recept?
83hodnocení3

Další videorecepty