
Pečená kachna na pomerančích

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Ostatní
Bezlepkové
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 80 g
- Kachna celá 1 ks
- Sůl
- Pomeranč BIO 5 ks
- Pepř
- Česnek 4 strouž.
- Olej olivový 4 plž
- Tymián čerstvý 6 snít.
- Bílé víno 100 ml
- Cukr krupicový 40 g
- Máslo 80 g
- Kachna celá 1 ks
- Sůl
- Pomeranč BIO 5 ks
- Pepř
- Česnek 4 strouž.
- Olej olivový 4 plž
- Tymián čerstvý 6 snít.
- Bílé víno 100 ml
- Cukr krupicový 40 g
Příprava
- 1Očištěnou kachnu potřete solí a pepřem zvenku i zevnitř. Důkladně omyjte 4 pomeranče, z toho 2 oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Z jednoho pomeranče pak nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, zbylý pomeranč nakrájejte i s kůrou na čtvrtky. Oloupejte a nadrobno nasekejte 4 stroužky česneku. V misce pak promíchejte na čtvrtky nakrájené oloupané pomeranče s česnekem a lístky ze 3 snítek tymiánu. Směsí naplňte břišní dutinu kachny.
- 2Kachnu nejprve zprudka ze všech stran orestujte na 4 lžících rozpáleného oleje. Poté k ní přidejte na čtvrtky nakrájený pomeranč, zbylé 3 snítky tymiánu a podlijte pomerančovou šťávou, 100 ml vína a 100 ml vody a přidejte na kostky nakrájených 80 g másla.
- 3Pečte přikryté 1 hodinu 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté pečte odkryté dozlatova ještě 30 minut. Mezitím oloupejte kůru z posledního pomeranče a nakrájejte ji na tenké pásky. Pozor, ať stáhnete jen oranžovou část kůry, bílá je hořká. Z pomeranče vymačkejte veškerou šťávu a v malém kastrůlku v ní rozpusťte 40 g cukru a přidejte připravenou kůru. Společně provařte přibližně 10 minut a vzniklým sirupem přelijte upečenou kachnu.
- 4Pochutnejte si na této delikátní voňavé kachně třeba s bramborovým nebo batátovým pyré.
- 1Očištěnou kachnu potřete solí a pepřem zvenku i zevnitř. Důkladně omyjte 4 pomeranče, z toho 2 oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Z jednoho pomeranče pak nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, zbylý pomeranč nakrájejte i s kůrou na čtvrtky. Oloupejte a nadrobno nasekejte 4 stroužky česneku. V misce pak promíchejte na čtvrtky nakrájené oloupané pomeranče s česnekem a lístky ze 3 snítek tymiánu. Směsí naplňte břišní dutinu kachny.
- 2Kachnu nejprve zprudka ze všech stran orestujte na 4 lžících rozpáleného oleje. Poté k ní přidejte na čtvrtky nakrájený pomeranč, zbylé 3 snítky tymiánu a podlijte pomerančovou šťávou, 100 ml vína a 100 ml vody a přidejte na kostky nakrájených 80 g másla.
- 3Pečte přikryté 1 hodinu 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté pečte odkryté dozlatova ještě 30 minut. Mezitím oloupejte kůru z posledního pomeranče a nakrájejte ji na tenké pásky. Pozor, ať stáhnete jen oranžovou část kůry, bílá je hořká. Z pomeranče vymačkejte veškerou šťávu a v malém kastrůlku v ní rozpusťte 40 g cukru a přidejte připravenou kůru. Společně provařte přibližně 10 minut a vzniklým sirupem přelijte upečenou kachnu.
- 4Pochutnejte si na této delikátní voňavé kachně třeba s bramborovým nebo batátovým pyré.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.