
Linecký koláč s jahodovou náplní
Klasika v lehce kořeněném kabátku, který tento recept pozvedne do výšin. Navíc s vlastní vařenou náplní, která váš koláč obohatí o slastnou vůni.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Rakouská
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 150 g
- Mouka hladká 175 g
- Skořice mletá 1 člž
- Sůl
- Hřebíček 1/2 člž
- Cukr moučkový 160 g
- Mandle 100 g
- Citron BIO 1 ks
- Vejce 4 ks
- Jahody 500 g
- Cukr krupicový 100 g
- Máslo 150 g
- Mouka hladká 175 g
- Skořice mletá 1 člž
- Sůl
- Hřebíček 1/2 člž
- Cukr moučkový 160 g
- Mandle 100 g
- Citron BIO 1 ks
- Vejce 4 ks
- Jahody 500 g
- Cukr krupicový 100 g
Příprava
- 1Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.
- 2Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.
- 3Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.
- 4Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
- 5Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
- 6Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.
- 1Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.
- 2Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.
- 3Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.
- 4Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
- 5Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
- 6Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.