Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyLinecký koláč s jahodovou náplní
Albert logoAlbert logo
  • Linecký koláč s jahodovou náplní

Linecký koláč s jahodovou náplní

Klasika v lehce kořeněném kabátku, který tento recept pozvedne do výšin. Navíc s vlastní vařenou náplní, která váš koláč obohatí o slastnou vůni.
Linecký koláč s jahodovou náplní
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Rakouská
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Máslo 150 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Skořice mletá 1 člž
  • Sůl
  • Hřebíček 1/2 člž
  • Cukr moučkový 160 g
  • Mandle 100 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Vejce 4 ks
  • Jahody 500 g
  • Cukr krupicový 100 g
  • Máslo 150 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Skořice mletá 1 člž
  • Sůl
  • Hřebíček 1/2 člž
  • Cukr moučkový 160 g
  • Mandle 100 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Vejce 4 ks
  • Jahody 500 g
  • Cukr krupicový 100 g

Příprava

1
Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.
2
Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.
3
Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.
4
Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
5
Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
6
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.
1
Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.
2
Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.
3
Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.
4
Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.
5
Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.
6
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 19.06.2024 do 25.06.2024

Platný ještě 12 dní

Od 19.06.2024 do 02.07.2024

Platný ještě 5 dní

Od 19.06.2024 do 25.06.2024

Platný ještě 12 dní

Od 19.06.2024 do 02.07.2024

Platný ještě 12 dní

Od 19.06.2024 do 02.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.