Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Houbová polévka

Houbová polévka

Ze sušených, nebo čerstvě posbíraných hub můžete uvařit výbornou smetanovou polévku. Houbovou polévku můžete také ochutit sýrem nebo zeleninou.

Ingredience

20 g sušených hub nebo
čerstvé hříbky
4 lžíce olivového oleje
50 g másla
1 cibule, nakrájená nahrubo
1 celerový řapík, nakrájený nahrubo
1 kg drobných, mladých žampionů
sušené chilli vločky
podle chuti
75 g hladké mouky
2 kostky kuřecího nebo zeleninového bujonu (nebo 1,5 l domácího)
80 ml smetany na vaření
50 g čedaru, nastrouhaného
sůl, pepř

Postup přípravy

Sušené houby zaliju vařící vodou a nechám 5 minut stát, čerstvé podusím doměkka. V širokém kastrolu nebo větší pánvi rozehřeju na středním ohni olivový olej a máslo, vsypu cibuli s celerem a očištěné žampiony. Přidám chilli vločky a přisypu mouku. Vymačkám namočené houby a také je přidám. Vodu, ve které se máčely, nevyliju, upotřebím ji později. Dusím zhruba 25 minut, dokud nejsou houby měkké, pravidelně míchám. Připravím si 1,5 l horkého vývaru. Za stálého míchání ho vliju spolu s většinou vody z hub do pánve. Přivedu k varu, trochu zmírním plamen a nechám zvolna vařit asi 15 minut. Vmíchám smetanu a nastrouhaný čedar, pak rozmixuju do krémové konzistence. Osolím a opepřím.

Pomohl vám recept?
12hodnocení4

Další videorecepty