
Houbová polévka
Ze sušených, nebo čerstvě posbíraných hub můžete uvařit výbornou smetanovou polévku. Houbovou polévku můžete také ochutit sýrem nebo zeleninou.
Ingredience
20 g | sušených hub nebo |
čerstvé hříbky | |
4 | lžíce olivového oleje |
50 g | másla |
1 | cibule, nakrájená nahrubo |
1 | celerový řapík, nakrájený nahrubo |
1 kg | drobných, mladých žampionů |
sušené chilli vločky | |
podle chuti | |
75 g | hladké mouky |
2 | kostky kuřecího nebo zeleninového bujonu (nebo 1,5 l domácího) |
80 ml | smetany na vaření |
50 g | čedaru, nastrouhaného |
sůl, pepř |
Postup přípravy
Sušené houby zaliju vařící vodou a nechám 5 minut stát, čerstvé podusím doměkka. V širokém kastrolu nebo větší pánvi rozehřeju na středním ohni olivový olej a máslo, vsypu cibuli s celerem a očištěné žampiony. Přidám chilli vločky a přisypu mouku. Vymačkám namočené houby a také je přidám. Vodu, ve které se máčely, nevyliju, upotřebím ji později. Dusím zhruba 25 minut, dokud nejsou houby měkké, pravidelně míchám. Připravím si 1,5 l horkého vývaru. Za stálého míchání ho vliju spolu s většinou vody z hub do pánve. Přivedu k varu, trochu zmírním plamen a nechám zvolna vařit asi 15 minut. Vmíchám smetanu a nastrouhaný čedar, pak rozmixuju do krémové konzistence. Osolím a opepřím.
Pomohl vám recept?
12hodnocení4
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod