Vepřové plátky na houbách
Vepřové plátky na houbách jsou voňavá klasika, která spojuje šťavnaté maso s jemnou houbovou omáčkou. Ideální volba pro rychlý oběd i víkendové vaření.

Snadné
46-60 minut
4/5
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 60 g
- Rýže 320 g
- Sůl
- Vepřová panenská svíčková 800 g
- Pepř
- Houby sušené 50 g
- Olej olivový 50 ml
- Cibule 1 ks
- Kmín mletý 1 člž
- Žampiony 400 g
- Mouka hladká 2 plž
- Vývar kuřecí 250 ml
- Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
- Petrželka čerstvá 1 hrs.
- Máslo 60 g
- Rýže 320 g
- Sůl
- Vepřová panenská svíčková 800 g
- Pepř
- Houby sušené 50 g
- Olej olivový 50 ml
- Cibule 1 ks
- Kmín mletý 1 člž
- Žampiony 400 g
- Mouka hladká 2 plž
- Vývar kuřecí 250 ml
- Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
- Petrželka čerstvá 1 hrs.
Příprava
- 1Rýži uvařte podle návodu na obalu. Omytou panenku důkladně osušte papírovou utěrkou a očistěte od všech blanek. Osolte, opepřete ze všech stran a opečte v pánvi na oleji ze všech stran dozlatova. Přesuňte do pekáčku, přidejte 30 g másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Maso vyjměte a nechte 10 minut odpočinout.
- 2Na zbylém másle orestujte oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte sušené nenamočené houby, kmín a chvíli restujte. Přidejte očištěné a na plátky pokrájené žampiony a restujte další minutu. Houby zaprašte moukou, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí. Nakonec přimíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- 3Pokrájenou panenku podávejte s rýží a houbovou omáčkou. Ozdobte čerstvou petrželkou.
- 1Rýži uvařte podle návodu na obalu. Omytou panenku důkladně osušte papírovou utěrkou a očistěte od všech blanek. Osolte, opepřete ze všech stran a opečte v pánvi na oleji ze všech stran dozlatova. Přesuňte do pekáčku, přidejte 30 g másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Maso vyjměte a nechte 10 minut odpočinout.
- 2Na zbylém másle orestujte oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte sušené nenamočené houby, kmín a chvíli restujte. Přidejte očištěné a na plátky pokrájené žampiony a restujte další minutu. Houby zaprašte moukou, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí. Nakonec přimíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- 3Pokrájenou panenku podávejte s rýží a houbovou omáčkou. Ozdobte čerstvou petrželkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Sbírka receptů z hub Houby jsou stálicí české kuchyně – ať už je sbíráte v lese nebo kupujete v obchodě, vždycky z nich vznikne něco výjimečného. Pokud hledáte inspiraci, uvařte si klasický recept na houbovu omáčku, která se skvěle hodí k houskovému knedlíku. Milovníci masa si pochutnají na šťavnatém hovězím na houbách.
Pro lehčí variantu zkuste italské houbové rizoto – krémové, voňavé a ideální i pro vegetariány. A pokud máte chuť na něco originálního, houbové karbanátky vás překvapí svou sytostí i chutí. Na zahřátí pak doporučujeme poctivou bramborovou polévku s houbami – klasiku, která nikdy nezklame.
Pokud byste hledali více inspirace na recepty z hub připravili jsme pro vás sbírku houbových receptů.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











