Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

200 g sušené cizrny ABio
1 lžička sušené majoránky
1–2 lžíce olivového oleje
2 větší cibule nakrájené najemno
1 lžíce sladké papriky + sůl
1 větší pórek, nakrájený našikmo
1 balení smetany nebo sójové smetany
šťáva z citronu ABio k dochucení

Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchněte a namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody. Přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku.
  2. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku. 
  3. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši.
  4. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte.
  5. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citronovou šťávou a krátce prohřejte.
Pomohl vám recept?
486hodnocení4

Další videorecepty