
Chalupářský vepřový guláš
Léto na chalupě, výlety do hor i k rybníku, čas u táboráku… K těmto úžasným letním dobrodružstvím se hodí jednoduché a zaručené recepty, jako náš chalupářský guláš. Voní po tymiánu, vydrží v lednici a následující den bude ještě lepší.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Česnek 3 strouž.
- Cibule 3 ks
- Sůl
- Vepřová plec 1 kg
- Pepř
- Sádlo 2 plž
- Bujón zeleninový 1 ks
- Rajský protlak 70 g
- Paprika mletá sladká 1 plž
- Voda 700 ml
- Tymián čerstvý 5 snít.
- Majoránka sušená 1 člž
- Chléb mistrovský 1 ks
- Kmín mletý 1 člž
- Cibulka jarní 2 ks
- Česnek 3 strouž.
- Cibule 3 ks
- Sůl
- Vepřová plec 1 kg
- Pepř
- Sádlo 2 plž
- Bujón zeleninový 1 ks
- Rajský protlak 70 g
- Paprika mletá sladká 1 plž
- Voda 700 ml
- Tymián čerstvý 5 snít.
- Majoránka sušená 1 člž
- Chléb mistrovský 1 ks
- Kmín mletý 1 člž
- Cibulka jarní 2 ks
Příprava
- 1Oloupejte 3 cibule a 3 stroužky česneku a najemno je nakrájejte.
- 2Nakrájejte 1 kg vepřové plece na kostky, osolte je a opepřete.
- 3V hrnci na rozehřátém sádle orestujte dohněda cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Přisypte česnek, krátce opečte, přilijte 70 g protlaku a orestujte. Poté zasypte lžící sladké papriky a krátce promíchejte.
- 4Vše zalijte vodou, přidejte rozdrobený bujón, lístky ze 3 snítek tymiánu, majoránku a kmín. Duste na mírném plameni doměkka.
- 5Ke konci vaření zahustěte plátkem rozdrobeného chleba, případně ještě dochuťte solí a pepřem.
- 6Guláš nalijte do talířů, posypte jarní cibulkou nakrájenou na kolečka, zbylými 2 snítkami tymiánu a podávejte s chlebem. Vepřový chalupářský guláš chutná výtečně i ve městě.
- 1Oloupejte 3 cibule a 3 stroužky česneku a najemno je nakrájejte.
- 2Nakrájejte 1 kg vepřové plece na kostky, osolte je a opepřete.
- 3V hrnci na rozehřátém sádle orestujte dohněda cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Přisypte česnek, krátce opečte, přilijte 70 g protlaku a orestujte. Poté zasypte lžící sladké papriky a krátce promíchejte.
- 4Vše zalijte vodou, přidejte rozdrobený bujón, lístky ze 3 snítek tymiánu, majoránku a kmín. Duste na mírném plameni doměkka.
- 5Ke konci vaření zahustěte plátkem rozdrobeného chleba, případně ještě dochuťte solí a pepřem.
- 6Guláš nalijte do talířů, posypte jarní cibulkou nakrájenou na kolečka, zbylými 2 snítkami tymiánu a podávejte s chlebem. Vepřový chalupářský guláš chutná výtečně i ve městě.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat guláš zdravější Z vepřové plece se snažte odstranit co největší množství viditelného tuku nebo zvolte jiný méně tučný druh masa. Sádlo zaměňte za kvalitní rostlinný olej. Nebojte se do vepřového guláše přidat uvařené červené fazole. Váš pokrm bude bohatší nejen o bílkoviny, ale i vlákninu.Co byste o vepřovém sádle měli vědět Vepřové sádlo řadíme mezi živočišné tuky. Obsahuje poměrně velké množství nasycených mastných kyselin, které našemu zdraví příliš neprospívají. Najdeme v něm ale i vitaminy skupiny B a minerály. Výhodou vepřového sádla je vysoký kouřový bod.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.