Jednoduchý recept na klasickou čočku na kyselo s cibulkou a okurkou. Můžete také vyzkoušet netradiční přílohu v podobě pošírovaného vejce.
Velmi snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Recepty na každý den
Ingredience
Složení
4 porce
Máslo 50 g
Čočka 500 g
Cibule 2 ks
Mouka hladká 3 plž
Pepř
Kvasný ocet
Vejce 4 ks
Sůl
Kyselé okurky
Máslo 50 g
Čočka 500 g
Cibule 2 ks
Mouka hladká 3 plž
Pepř
Kvasný ocet
Vejce 4 ks
Sůl
Kyselé okurky
Příprava
1
Čočku přeberu a omyju ve studené vodě. Nechám ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vařím, až je měkká. Zbylou vodu sliju do hrníčku.
2
Na másle osmahnu oloupanou a nakrájenou cibuli, zapráším ji moukou, krátce osmahnu a zaliju ji trochou vody scezené z čočky, promíchám a vmíchám do uvařené čočky. Dochutím octem, solí a pepřem a pár minut povařím.
3
Hlubokou nerezovou nebo smaltovanou pánev naplním vodou do výšky několika centimetrů a přivedu ji těsně pod bod varu. Poznám to podle toho, že se ode dna ke hladině pouštějí drobné bublinky. Vejce po jednom rozklepnu do misky. Do vody přidám lžičku octa a vařečkou utvořím uprostřed vody vír a jedno vejce do něj vložím. Vařím tři až čtyři minuty. Vejce vyndám děrovanou naběračkou a nechám ho okapat. Čočku podávám s pošírovaným vejcem a kyselou okurkou.
1
Čočku přeberu a omyju ve studené vodě. Nechám ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vařím, až je měkká. Zbylou vodu sliju do hrníčku.
2
Na másle osmahnu oloupanou a nakrájenou cibuli, zapráším ji moukou, krátce osmahnu a zaliju ji trochou vody scezené z čočky, promíchám a vmíchám do uvařené čočky. Dochutím octem, solí a pepřem a pár minut povařím.
3
Hlubokou nerezovou nebo smaltovanou pánev naplním vodou do výšky několika centimetrů a přivedu ji těsně pod bod varu. Poznám to podle toho, že se ode dna ke hladině pouštějí drobné bublinky. Vejce po jednom rozklepnu do misky. Do vody přidám lžičku octa a vařečkou utvořím uprostřed vody vír a jedno vejce do něj vložím. Vařím tři až čtyři minuty. Vejce vyndám děrovanou naběračkou a nechám ho okapat. Čočku podávám s pošírovaným vejcem a kyselou okurkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Zdravotní benefity čočky
Čočka je bohatá na vlákninu, bílkoviny a sacharidy a má nízký obsah tuku a kalorií. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro lidský organismus. Obsahuje rovněž vitamín B6, mangan, hořčík a železo, které jak známo zlepšují náladu.
Trocha historie o čočce
Čočka je sice tradiční česká surovina, ale její historie sahá mnohem dále. Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin, její historie sahá až do období neolitu, tedy zhruba 8 000 až 5 000 let před naším letopočtem.
Více inspirace
Čočka je velmi výživná a všestranná surovina a lze ji připravit na mnnoha způsobů. Pokud máte chuť na něco exotického, zkuste indicky laděný recept na kari z červené čočky. Velmi oblíbený je i náš recept na čočkovou polévku se zeleninou. Tyto recepty vám ukážou, jak může být čočka chutná a rozmanitá.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!