ReceptyČočka na kyselo
Albert logoAlbert logo
  • Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

Jednoduchý recept na klasickou čočku na kyselo s cibulkou a okurkou. Můžete také vyzkoušet netradiční přílohu v podobě pošírovaného vejce.
Čočka na kyselo
Velmi snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Recepty na každý den

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 50 g
  • Čočka 500 g
  • Cibule 2 ks
  • Mouka hladká 3 plž
  • Pepř
  • Kvasný ocet
  • Vejce 4 ks
  • Sůl
  • Kyselé okurky
  • Máslo 50 g
  • Čočka 500 g
  • Cibule 2 ks
  • Mouka hladká 3 plž
  • Pepř
  • Kvasný ocet
  • Vejce 4 ks
  • Sůl
  • Kyselé okurky

Příprava

1
Čočku přeberu a omyju ve studené vodě. Nechám ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vařím, až je měkká. Zbylou vodu sliju do hrníčku.
2
Na másle osmahnu oloupanou a nakrájenou cibuli, zapráším ji moukou, krátce osmahnu a zaliju ji trochou vody scezené z čočky, promíchám a vmíchám do uvařené čočky. Dochutím octem, solí a pepřem a pár minut povařím.
3
Hlubokou nerezovou nebo smaltovanou pánev naplním vodou do výšky několika centimetrů a přivedu ji těsně pod bod varu. Poznám to podle toho, že se ode dna ke hladině pouštějí drobné bublinky. Vejce po jednom rozklepnu do misky. Do vody přidám lžičku octa a vařečkou utvořím uprostřed vody vír a jedno vejce do něj vložím. Vařím tři až čtyři minuty. Vejce vyndám děrovanou naběračkou a nechám ho okapat. Čočku podávám s pošírovaným vejcem a kyselou okurkou.
1
Čočku přeberu a omyju ve studené vodě. Nechám ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vařím, až je měkká. Zbylou vodu sliju do hrníčku.
2
Na másle osmahnu oloupanou a nakrájenou cibuli, zapráším ji moukou, krátce osmahnu a zaliju ji trochou vody scezené z čočky, promíchám a vmíchám do uvařené čočky. Dochutím octem, solí a pepřem a pár minut povařím.
3
Hlubokou nerezovou nebo smaltovanou pánev naplním vodou do výšky několika centimetrů a přivedu ji těsně pod bod varu. Poznám to podle toho, že se ode dna ke hladině pouštějí drobné bublinky. Vejce po jednom rozklepnu do misky. Do vody přidám lžičku octa a vařečkou utvořím uprostřed vody vír a jedno vejce do něj vložím. Vařím tři až čtyři minuty. Vejce vyndám děrovanou naběračkou a nechám ho okapat. Čočku podávám s pošírovaným vejcem a kyselou okurkou.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Zdravotní benefity čočky
    Čočka je bohatá na vlákninu, bílkoviny a sacharidy a má nízký obsah tuku a kalorií. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro lidský organismus. Obsahuje rovněž vitamín B6, mangan, hořčík a železo, které jak známo zlepšují náladu.
  • Trocha historie o čočce
    Čočka je sice tradiční česká surovina, ale její historie sahá mnohem dále. Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin, její historie sahá až do období neolitu, tedy zhruba 8 000 až 5 000 let před naším letopočtem.
  • Více inspirace
    Čočka je velmi výživná a všestranná surovina a lze ji připravit na mnnoha způsobů. Pokud máte chuť na něco exotického, zkuste indicky laděný recept na kari z červené čočky. Velmi oblíbený je i náš recept na čočkovou polévku se zeleninou. Tyto recepty vám ukážou, jak může být čočka chutná a rozmanitá.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 05.05.2025 do 13.05.2025

Platný ještě 9 dní

Od 05.05.2025 do 20.05.2025

Platný ještě 2 dny

Od 05.05.2025 do 13.05.2025

Platný ještě 9 dní

Od 05.05.2025 do 20.05.2025

Platný ještě 9 dní

Od 05.05.2025 do 20.05.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.