
Babiččina bramboračka se sušenými hříbky
Bramborová polévka s vůní sušených hub vás přenese do babiččiny kuchyně, která voněla po majoránce. Bramboračka se sušenými hříbky je dokonalá večeře či oběd, který zahřeje v chladných dnech.

Velmi snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Mrkev 2 ks
- Celer 1 ks
- Cibule 1 ks
- Petržel 1 ks
- Brambory 4 ks
- Bujón zeleninový 1 ks
- Sůl
- Pepř
- Houby sušené 2 hrs.
- Majoránka sušená 1 hrs.
- Mouka hladká 50 g
- Vejce 1 ks
- Česnek 2 strouž.
- Máslo 50 g
- Mrkev 2 ks
- Celer 1 ks
- Cibule 1 ks
- Petržel 1 ks
- Brambory 4 ks
- Bujón zeleninový 1 ks
- Sůl
- Pepř
- Houby sušené 2 hrs.
- Majoránka sušená 1 hrs.
- Mouka hladká 50 g
- Vejce 1 ks
- Česnek 2 strouž.
Příprava
- 1Na bramboračku si nakrájejte na drobné kousky 1 oloupanou mrkev, petržel a brambory. Vše dejte do většího hrnce, vhoďte jednu celou mrkev a rozpůlený celer. Vše zalijte litrem vody. Přidejte kostku bujónu, osolte a nechte vařit.
- 2Zalijte horkou vodou 2 hrsti sušených hub a po 10 minutách je vlijte i s vodou do hrnce se zeleninou. Po 20 minutách už by měla být zelenina měkká. Poté vyjměte celer, celou mrkev i cibuli z polévky ven.
- 3Na jíšku rozehřejte v kastrůlku 50 g másla, přidejte 50 g mouky a míchejte, dokud jíška nezezlátne. Ihned ji vlijte do vroucí polévky a nechte přibližně 10 minut povařit.
- 4Úplně na závěr rozklepněte vejce do skleničky, rozšlehejte vidličkou a vmíchejte do vroucí polévky. Polévku dochuťte hrstí majoránky rozemnuté mezi dlaněmi a 2 prolisovanými stroužky česneku. Dosolte a dopepřete dle chuti. Ta voní po houbách.
- 1Na bramboračku si nakrájejte na drobné kousky 1 oloupanou mrkev, petržel a brambory. Vše dejte do většího hrnce, vhoďte jednu celou mrkev a rozpůlený celer. Vše zalijte litrem vody. Přidejte kostku bujónu, osolte a nechte vařit.
- 2Zalijte horkou vodou 2 hrsti sušených hub a po 10 minutách je vlijte i s vodou do hrnce se zeleninou. Po 20 minutách už by měla být zelenina měkká. Poté vyjměte celer, celou mrkev i cibuli z polévky ven.
- 3Na jíšku rozehřejte v kastrůlku 50 g másla, přidejte 50 g mouky a míchejte, dokud jíška nezezlátne. Ihned ji vlijte do vroucí polévky a nechte přibližně 10 minut povařit.
- 4Úplně na závěr rozklepněte vejce do skleničky, rozšlehejte vidličkou a vmíchejte do vroucí polévky. Polévku dochuťte hrstí majoránky rozemnuté mezi dlaněmi a 2 prolisovanými stroužky česneku. Dosolte a dopepřete dle chuti. Ta voní po houbách.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o vejcích měli vědět Vejce jsou potravina, která do našich jídelníčků rozhodně patří. Bílek je výborným zdrojem bílkovin, které nás skvěle zasytí. Ve vaječném žloutku najdeme fosfolipid lecitin. Ten pozitivně ovlivňuje vstřebávání cholesterolu.Jak udělat bramboračku zdravější Chcete-li mít polévku zdravější, tak ji nezahušťujte moukou, ale pouze přidejte větší množství brambor. Máslo můžete přidat až do hotové polévky. Do každé porce polévky můžete připravit ztracené vejce. Polévku na talíři dozdobte čerstvou petrželovou natí.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.