Můj Albert

S novým věrnostním programem v mobilu ušetříte víc a za zdravé jídlo nejvíc. Sbírejte kredity a vyměňte je za slevu na cokoliv.

Dárková karta

V Albertu si můžete zakoupit kartu, kterou lze nabít libovolnou částkou od 200 Kč do 1500 Kč.


GRILUJTE STEAKY jako profík

Recepty
Maso na gril
Steaková dokonalost
Stupně propečení
Omáčky
HRA
Hity na gril

TŘI RECEPTY NA GRIL

STEAK S AVOKÁDOVÝM DIPEM

GRILOVACÍ (STEAKOVÉ) KOŘENÍ

SENDVIČ S GRILOVANÝM STEAKEM

VŠECHNO ZAČÍNÁ U MASA

Správný druh masa je základem povedeného steaku. Vsaďte na jistotou a zvolte takové, které je pro tuto úpravu přímo určené. Naše prémiové steaky jsou již stařené, což znamená, že prošly zráním. Během tohoto přísně kontrolovaného procesu hovězí maso pod pečlivým dohledem dozrává a zlepšují se jeho kulinářské vlastnosti.

Pod značkou Albert Excellent najdete široký výběr kvalitních mas na steaky od jemné svíčkové až po pořádně prorostlý vysoký roštěnec. Doporučujeme vyzkoušet některý z těchto druhů: 

1. Entrecote

Toto maso pochází z hrbu zvířete blízko u hlavy a také ho známe pod označením vysoký roštěnec. Je prorostlé tukovým mramorováním a vyskytují se v něm i tuková očka, podle kterých se mu také říká Rib Eye. Tuk má v tomto případě pozitivní roli, protože je nositelem chuti - dává masu jeho charakteristickou chuť a zároveň zjemňuje svalovou tkáň. Proto je entrecote ze steaků nejšťavnatější a také nejvíce oblíbený. Může být i v řezu s kostí, která chuť masa zintenzivní.

2. Queensland

Steakové maso z Austrálie od plemene Black Angus, které  je dokrmováno zrním pro špičkovou kvalitu. Queensland steak  je připravený z přední části kýty zvané ořech, kde je křehké  a šťavnaté maso s excelentní chutí. Je ideální na steaky, které  se servírují nakrájené na tenké plátky.

3. Rumpsteak

Připravuje se buď z horní části kýty, tzv. květové špičky, nebo  z nízké roštěné. V obou případech je tento steak libový a velmi křehký, s typickou vrstvou bílého tuku. Tu je potřeba před grilováním naříznout, aby se steak při pečení nekroutil. Rumpsteak má poměrně univerzální využití. Hodí se pro rychlou minutkovou úpravu na grilu i pomalejší pečení.

4 KROKY KE STEAKOVÉ DOKONALOSTI

I když máte dobré maso, začíná
příprava steaku ještě nějakou
dobu
předtím, než poputuje na
oheň,
a nekončí ogrilováním.
Prostudujte si
náš návod pečlivě
až do konce a budete přesně
vědět, jak na to. 

1. Včas vytáhněte maso
z lednice

Studené maso na gril nesmí, protože teplotní
šok by se na kvalitě
značně podepsal.
Vyndejte ho z ledničky minimálně půl
hodiny
předem,
u silnějších steaků klidně
i 2 hodiny.
 

2. Neochucujte a nesolte

Pouze do masa vmasírujte kvalitní olej,
který
vydrží vysokou teplotu.
Vhodný je
třeba
řepkový nebo olivový olej, ale pozor,
nikoliv
extra
panenský. Ten je určený jen
pro
studenou kuchyni a na ohni by se
přepaloval.
Sůl může přijít na maso
nejdřív těsně před
pečením,
nejlépe však
až když je hotové.

3. Pořádně rozpalte gril
a hlídejte čas

Počkejte si na teplotu 250 - 300° C, kdy
se
na uhlí začne dělat bílá
vrstva. Položte
steak
na gril a hlídejte si čas podle toho,
jak
chcete
mít steak propečený.

4. Dopřejte masu
odpočinek  

 Upečený steak zabalte na čtvrt hodiny do
alobalu. Šťáva se v mase
rovnoměrně
rozloží
a nevyteče po prvním zakrojení.

4 KROKY KE STEAKOVÉ DOKONALOSTI

I když máte dobré maso, začíná
příprava steaku ještě nějakou
dobu
předtím, než poputuje na
oheň,
a nekončí ogrilováním.
Prostudujte si
náš návod pečlivě
až do konce a budete přesně
vědět, jak na to. 

1. Včas vytáhněte maso
z lednice

Studené maso na gril nesmí, protože teplotní
šok by se na kvalitě
značně podepsal.
Vyndejte ho z ledničky minimálně půl
hodiny
předem,
u silnějších steaků klidně
i 2 hodiny.
 

2. Neochucujte a nesolte

Pouze do masa vmasírujte kvalitní olej,
který
vydrží vysokou teplotu.
Vhodný je
třeba
řepkový nebo olivový olej, ale pozor,
nikoliv
extra
panenský. Ten je určený jen
pro
studenou kuchyni a na ohni by se
přepaloval.
Sůl může přijít na maso
nejdřív těsně před
pečením,
nejlépe však
až když je hotové.

3. Pořádně rozpalte gril
a hlídejte čas

Počkejte si na teplotu 250 - 300° C, kdy
se
na uhlí začne dělat bílá
vrstva. Položte
steak
na gril a hlídejte si čas podle toho,
jak
chcete
mít steak propečený.

4. Dopřejte masu
odpočinek  

 Upečený steak zabalte na čtvrt hodiny do
alobalu. Šťáva se v mase
rovnoměrně
rozloží
a nevyteče po prvním zakrojení.

4 KROKY KE STEAKOVÉ DOKONALOSTI

I když máte dobré maso, začíná
příprava steaku ještě nějakou
dobu
předtím, než poputuje na
oheň,
a nekončí ogrilováním.
Prostudujte si
náš návod pečlivě
až do konce a budete přesně
vědět, jak na to. 

1. Včas vytáhněte maso
z lednice

Studené maso na gril nesmí, protože teplotní
šok by se na kvalitě
značně podepsal.
Vyndejte ho z ledničky minimálně půl
hodiny
předem,
u silnějších steaků klidně
i 2 hodiny.
 

2. Neochucujte a nesolte

Pouze do masa vmasírujte kvalitní olej,
který
vydrží vysokou teplotu.
Vhodný je
třeba
řepkový nebo olivový olej, ale pozor,
nikoliv
extra
panenský. Ten je určený jen
pro
studenou kuchyni a na ohni by se
přepaloval.
Sůl může přijít na maso
nejdřív těsně před
pečením,
nejlépe však
až když je hotové.

3. Pořádně rozpalte gril
a hlídejte čas

Počkejte si na teplotu 250 - 300° C, kdy
se
na uhlí začne dělat bílá
vrstva. Položte
steak
na gril a hlídejte si čas podle toho,
jak
chcete
mít steak propečený.

4. Dopřejte masu
odpočinek  

 Upečený steak zabalte na čtvrt hodiny do
alobalu. Šťáva se v mase
rovnoměrně
rozloží
a nevyteče po prvním zakrojení.

JAK TO MÁTE RÁDI?

Pro označení propečení se vžily anglické výrazy, které přesně definují, jak moc bude maso krvavé nebo propečené. Časové údaje jsou spíš orientační, protože tloušťka steaku i síla ohně se může lišit. Profesionálové si hlídají vnitřní teplotu teploměrem na pečení masa.

Pokud ho nemáte, dá se naštěstí propečení poznat se to poznat i zmáčknutím prstů - čím větší odpor, tím víc je maso propečené.

RARE

Pečte ca 2 minuty z každé strany. Okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, ale uvnitř je maso stále červené o teplotě do 50 °C. 

medium RARE

Středně propečený steak s růžovým vnitřkem o teplotě kolem 55 °C. Směrem k okraji maso hnědne. Pečte ca 3 minuty z každé strany.

medium

Narůžovělý je už jen střed, zbytek masa už je téměř hnědý. Teplota masa uvnitř je okolo 60 °C. Pečte ca 4 minuty z každé strany.

well done

Kompletně propečený steak s vnitřní teplotou 70 °C. Pečte ca 5 minut z každé strany. Tato úprava se nedoporučuje, protože steak ztrácí svou šťavnatost a měkkost.

RARE

Pečte ca 2 minuty z každé strany. Okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, ale uvnitř je maso stále červené o teplotě do 50 °C. 

medium RARE

Středně propečený steak s růžovým vnitřkem o teplotě kolem 55 °C. Směrem k okraji maso hnědne. Pečte ca 3 minuty z každé strany.

medium

Narůžovělý je už jen střed, zbytek masa už je téměř hnědý. Teplota masa uvnitř je okolo 60 °C. Pečte ca 4 minuty z každé strany.

well done

Kompletně propečený steak s vnitřní teplotou 70 °C. Pečte ca 5 minut z každé strany. Tato úprava se nedoporučuje, protože steak ztrácí svou šťavnatost a měkkost.

BEZ OMÁČEK TO NENÍ ONO

S opravdu dobrým kusem masa se dopředu nemusí provádět žádné komplikované úpravy. Olej, hrubá sůl a čerstvě mletý pepř budou na začátek úplně stačit. Na další dochucení tu jsou právě steakové omáčky. S nimi můžete popustit uzdu své kulinářské fantazii naplno.

je oblíbená klasika a není těžké si ji
připravit i doma.

je oblíbená klasika a není těžké si ji
připravit i doma.

je oblíbená klasika a není těžké si ji
připravit i doma.

je oblíbená klasika a není těžké si ji
připravit i doma.

bude bodovat u těch, kteří mají rádi
jemné chutě.

bude bodovat u těch, kteří mají rádi
jemné chutě.

bude bodovat u těch, kteří mají rádi
jemné chutě.

bude bodovat u těch, kteří mají rádi
jemné chutě.

si můžete doladit podle chuti a přiostřit
zázvorem nebo chilli, pokud to máte
rádi pikantní.

si můžete doladit podle chuti a přiostřit
zázvorem nebo chilli, pokud to máte
rádi pikantní.

si můžete doladit podle chuti a přiostřit
zázvorem nebo chilli, pokud to máte
rádi pikantní.

si můžete doladit podle chuti a přiostřit
zázvorem nebo chilli, pokud to máte
rádi pikantní.

si můžete připravit i mimo sezónu ze
sušených hub.

si můžete připravit i mimo sezónu ze
sušených hub.

si můžete připravit i mimo sezónu ze
sušených hub.

si můžete připravit i mimo sezónu ze
sušených hub.

sice není klasická omáčka, ale stojí za
ochutnání. Nechte ho pozvolna roztát
na právě opečeném steaku. 

sice není klasická omáčka, ale stojí za
ochutnání. Nechte ho pozvolna roztát
na právě opečeném steaku. 

sice není klasická omáčka, ale stojí za
ochutnání. Nechte ho pozvolna roztát
na právě opečeném steaku. 

sice není klasická omáčka, ale stojí za
ochutnání. Nechte ho pozvolna roztát
na právě opečeném steaku. 

Nasdílejte článek

a pomozte kamarádům grilovat s chutí.

NOVINKY DO E-MAILU

Zanechte nám vaši e-mailovou adresu a už vám neunikne žádná soutěž a navíc vám každý týden doručíme do vaší schránky ty nejlepší recepty