Domácí rohlíky na plechu

Poctivé domácí pečivo: jak upéct housky a rohlíky

Domácí pečivo se v posledních letech vrací na výsluní. Mnozí z nás touží po poctivém, křupavém a voňavém pečivu, které si snadno připravíme doma. Pokud vás láká naučit se jak upéct domácí housky či jak upéct vlastní rohlík, jste na správném místě. Tyto recepty potěší milovníky tradičního pečení i úplné začátečníky.

SNADNÉ A POCTIVÉ DOMÁCÍ HOUSKY

Hledáte jednoduchý a snadný recept na housky? Vyzkoušejte recept na domácí housky, které zvládne opravdu každý. Jemné těsto, minimum surovin a výsledek potěší celou rodinu. Pokud chcete originální variantu plnou chuti, pak vás určitě nadchnou křupavé dýňové houstičky, které skvěle doplní polévky i saláty. Fanoušci rychlého pečení housek bez kynutí ocení recept na houstičky z pizza těsta, který dokazuje, že rychlé pečivo bez kynutí může být stejně poctivé a křupavé jako klasika.

Domácí pečení vám také umožní vyrobit perfektní burgerové housky. Ať už sáhnete po burgerových houskách z bramborového těsta nebo snadných burger houskách, získáte výborné pečivo pro domácí burgery.

Domácí housky
Domácí rohlíky na stole

PEČEME DOMÁCÍ ROHLÍKY

Skvělým startem je recept na křupavé domácí rohlíky, tento video recept vás provede celým postupem přípravy od těsta až po samotné upečení rohlíčků, pěkně krok za krokem. Kromě klasiky můžete vyzkoušet i zajímavé variace na domácí rohlíky. Například pivní rohlíky, které mají výraznější chuť, která vás přesvědčí sníst tyto rohlíky jen tak samotné, bez másla a pomazánky. Nebo recept na vláčné rohlíky připravené z mouky, domácího kvásku, jogurtu, sádla a trochy mléka. Pokud pak upečené rohlíky zapečete se sýrem a žampiony – budete mít ideální pokrm na víkendový brunch.

ROHLÍKY S ORIGINÁLNÍMI KOMBINACEMI CHUTÍ

Poctivé domácí pečivo vynikne, pokud jej správně naservírujete. Křupavé housky či rohlíky se perfektně hodí k oblíbeným pomazánkám, kvalitnímu máslu nebo sýrům. Pokud však chcete vyzkoušet něco speciálního, pak rohlík nebo houstička nemusí být jen obyčejné pečivo – stačí pár surovin a promění se v stylový předkrm nebo lehký oběd.

Vyzkoušejte naše video recepty na stylově nazdobené rohlíky: Zapečený rohlík s mozzarellou a pestem, který skvěle vypadá i chutná – stačí zapéct a podávat s čerstvou bazalkou. Potěší každého milovníka italských chutí. Pro sladkou variantu sáhněte po receptu na malinový rohlík s medovou pomazánkou, ideální je ke snídani nebo jako dezert. Pokud máte chuť na něco sytějšího, připravte si kuřecí rohlík s avokádem, podávejte ho s limetkou a čerstvým koriandrem. A pro gurmánský zážitek je tu vajíčkový rohlík s roastbeefem, který se skvěle hodí na slavnostní stůl – ozdobte ho rukolou a kapkou dijonské hořčice.

Malinový rohlík s medovou pomazánkou
Pečivo ve tvaru dýně

RADY A TIPY NA PEČENÍ ROHLÍKŮ A HOUSEK

Používejte kvalitní suroviny - Čerstvé droždí, hladká mouka, plnotučné mléko a máslo udělají velký rozdíl v chuti i struktuře pečiva.

Nezapomeňte na správné kynutí - Těsto neuspěchejte, nechte ho kynout dostatečně dlouho, ideálně dvakrát (nejprve jako celek, pak po tvarování). Díky tomu budou rohlíky i housky nadýchané.

Přesné tvarování - Rohlíky rolujte pevně, ale ne příliš těsně, aby měly prostor při pečení. Housky můžete zaplést nebo tvarovat do bochánků.

Vláčnost vs. křupavost - Pro vláčné pečivo přidejte do těsta trochu brambor nebo jogurtu. Pro křupavou kůrku pečivo před pečením potřete vodou nebo vejcem a pečte s miskou vody v troubě.

Správná teplota pečení - Troubu vždy předehřejte – ideálně na 200–220 °C. Pečivo se pak krásně zvedne a vytvoří zlatavou kůrku.

Nechte pečivo vychladnout - Po upečení nechte rohlíky a housky chvíli odpočinout na mřížce – kůrka zůstane křupavá a vnitřek se nezapaří.

Experimentujte s dochucením - Do těsta můžete přidat bylinky, semínka, sýr nebo třeba dýňové pyré.

Chcete-li si dopřát skutečně poctivé a křupavé domácí pečivo, stačí pár kvalitních surovin, trocha času a inspirace. Ať už hledáte snadný recept, jak upéct housky, či jak upéct rohlík, výše zmíněné recepty vám dokážou, že to zvládne každý. Pusťte se do pečení – vůně čerstvého pečiva zaplní váš domov a odměnou vám bude skvělá chuť, kterou v obchodě jen tak nenajdete.

  

Domácí rohlíky na plechu

Poctivé domácí pečivo: jak upéct housky a rohlíky

Domácí pečivo se v posledních letech vrací na výsluní. Mnozí z nás touží po poctivém, křupavém a voňavém pečivu, které si snadno připravíme doma. Pokud vás láká naučit se jak upéct domácí housky či jak upéct vlastní rohlík, jste na správném místě. Tyto recepty potěší milovníky tradičního pečení i úplné začátečníky.

Domácí housky

SNADNÉ A POCTIVÉ DOMÁCÍ HOUSKY

Hledáte jednoduchý a snadný recept na housky? Vyzkoušejte recept na domácí housky, které zvládne opravdu každý. Jemné těsto, minimum surovin a výsledek potěší celou rodinu. Pokud chcete originální variantu plnou chuti, pak vás určitě nadchnou křupavé dýňové houstičky, které skvěle doplní polévky i saláty. Fanoušci rychlého pečení housek bez kynutí ocení recept na houstičky z pizza těsta, který dokazuje, že rychlé pečivo bez kynutí může být stejně poctivé a křupavé jako klasika.

Domácí pečení vám také umožní vyrobit perfektní burgerové housky. Ať už sáhnete po burgerových houskách z bramborového těsta nebo snadných burger houskách, získáte výborné pečivo pro domácí burgery.

Domácí rohlíky na stole

PEČEME DOMÁCÍ ROHLÍKY

Skvělým startem je recept na křupavé domácí rohlíky, tento video recept vás provede celým postupem přípravy od těsta až po samotné upečení rohlíčků, pěkně krok za krokem. Kromě klasiky můžete vyzkoušet i zajímavé variace na domácí rohlíky. Například pivní rohlíky, které mají výraznější chuť, která vás přesvědčí sníst tyto rohlíky jen tak samotné, bez másla a pomazánky. Nebo recept na vláčné rohlíky připravené z mouky, domácího kvásku, jogurtu, sádla a trochy mléka. Pokud pak upečené rohlíky zapečete se sýrem a žampiony – budete mít ideální pokrm na víkendový brunch.

Malinový rohlík s medovou pomazánkou

ROHLÍKY S ORIGINÁLNÍMI KOMBINACEMI CHUTÍ

Poctivé domácí pečivo vynikne, pokud jej správně naservírujete. Křupavé housky či rohlíky se perfektně hodí k oblíbeným pomazánkám, kvalitnímu máslu nebo sýrům. Pokud však chcete vyzkoušet něco speciálního, pak rohlík nebo houstička nemusí být jen obyčejné pečivo – stačí pár surovin a promění se v stylový předkrm nebo lehký oběd.

Vyzkoušejte naše video recepty na stylově nazdobené rohlíky: Zapečený rohlík s mozzarellou a pestem, který skvěle vypadá i chutná – stačí zapéct a podávat s čerstvou bazalkou. Potěší každého milovníka italských chutí. Pro sladkou variantu sáhněte po receptu na malinový rohlík s medovou pomazánkou, ideální je ke snídani nebo jako dezert. Pokud máte chuť na něco sytějšího, připravte si kuřecí rohlík s avokádem, podávejte ho s limetkou a čerstvým koriandrem. A pro gurmánský zážitek je tu vajíčkový rohlík s roastbeefem, který se skvěle hodí na slavnostní stůl – ozdobte ho rukolou a kapkou dijonské hořčice.

Pečivo ve tvaru dýně

RADY A TIPY NA PEČENÍ ROHLÍKŮ A HOUSEK

Používejte kvalitní suroviny - Čerstvé droždí, hladká mouka, plnotučné mléko a máslo udělají velký rozdíl v chuti i struktuře pečiva.

Nezapomeňte na správné kynutí - Těsto neuspěchejte, nechte ho kynout dostatečně dlouho, ideálně dvakrát (nejprve jako celek, pak po tvarování). Díky tomu budou rohlíky i housky nadýchané.

Přesné tvarování - Rohlíky rolujte pevně, ale ne příliš těsně, aby měly prostor při pečení. Housky můžete zaplést nebo tvarovat do bochánků.

Vláčnost vs. křupavost - Pro vláčné pečivo přidejte do těsta trochu brambor nebo jogurtu. Pro křupavou kůrku pečivo před pečením potřete vodou nebo vejcem a pečte s miskou vody v troubě.

Správná teplota pečení - Troubu vždy předehřejte – ideálně na 200–220 °C. Pečivo se pak krásně zvedne a vytvoří zlatavou kůrku.

Nechte pečivo vychladnout - Po upečení nechte rohlíky a housky chvíli odpočinout na mřížce – kůrka zůstane křupavá a vnitřek se nezapaří.

Experimentujte s dochucením - Do těsta můžete přidat bylinky, semínka, sýr nebo třeba dýňové pyré.

Chcete-li si dopřát skutečně poctivé a křupavé domácí pečivo, stačí pár kvalitních surovin, trocha času a inspirace. Ať už hledáte snadný recept, jak upéct housky, či jak upéct rohlík, výše zmíněné recepty vám dokážou, že to zvládne každý. Pusťte se do pečení – vůně čerstvého pečiva zaplní váš domov a odměnou vám bude skvělá chuť, kterou v obchodě jen tak nenajdete.