Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVelikonoční mazanec jako od babičky
Albert logoAlbert logo
  • Velikonoční mazanec jako od babičky
Velikonoční mazanec jako od babičky

Velikonoční mazanec jako od babičky

Receptů na tradiční velikonoční mazanec najdete celou řadu. My vám ale přinášíme zaručeně rychlý a snadný postup, jak upéct mazanec podle rad našich babiček.
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Snídaně

Ingredience2 porce

2 porce
  • Máslo 150 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Cukr krupicový 150 g
  • Cukr moučkový
  • Mléko 370 ml
  • Mouka polohrubá 750 g
  • Mouka hladká
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Sůl
  • Rum 3 plž
  • Mandle 2 plž
  • Rozinky 3 plž
  • Olej slunečnicový
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 150 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Cukr krupicový 150 g
  • Cukr moučkový
  • Mléko 370 ml
  • Mouka polohrubá 750 g
  • Mouka hladká
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Sůl
  • Rum 3 plž
  • Mandle 2 plž
  • Rozinky 3 plž
  • Olej slunečnicový
  • Vejce 1 ks

Příprava

1
Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly.
2
Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
3
Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte ho a pak rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě třicet minut kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C pětatřicet až čtyřicet minut.
1
Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly.
2
Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
3
Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte ho a pak rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě třicet minut kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C pětatřicet až čtyřicet minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o mandlích měli vědět
    Mandle obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, vitaminů a především minerálů. Ve 100 g najdeme až 730 mg draslíku. Ten přispívá k normální funkci nervové soustavy, ale i k udržení normálního krevního tlaku. Hořčík v mandlích může přispívat ke snížení únavy a vyčerpání. Doporučená porce mandlí je 30 g denně.
  • Jak udělat velikonoční mazanec zdravější
    Upečte si mazanec z pšeničného kvásku. Mazanec se tak pro vás stane lépe stravitelným. Mouku můžete nahradit moukou špaldovou. Máslo můžete nahradit kvalitním řepkovým olejem. Ten obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Množství cukru můžete v receptu snížit. Mazanec pak bude zdravější.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 15.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 10 dní

Od 15.05.2024 do 28.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 15.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 10 dní

Od 15.05.2024 do 28.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.