
Velikonoční mazanec jako od babičky
Receptů na tradiční velikonoční mazanec najdete celou řadu. My vám ale přinášíme zaručeně rychlý a snadný postup, jak upéct mazanec podle rad našich babiček.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Snídaně
Ingredience
Složení 2 porce
- Máslo 150 g
- Droždí čerstvé 42 g
- Cukr krupicový 150 g
- Cukr moučkový
- Mléko 370 ml
- Mouka polohrubá 750 g
- Mouka hladká
- Cukr vanilkový 1 ks
- Vaječný žloutek 3 ks
- Sůl
- Rum 3 plž
- Mandle 2 plž
- Rozinky 3 plž
- Olej slunečnicový
- Vejce 1 ks
- Máslo 150 g
- Droždí čerstvé 42 g
- Cukr krupicový 150 g
- Cukr moučkový
- Mléko 370 ml
- Mouka polohrubá 750 g
- Mouka hladká
- Cukr vanilkový 1 ks
- Vaječný žloutek 3 ks
- Sůl
- Rum 3 plž
- Mandle 2 plž
- Rozinky 3 plž
- Olej slunečnicový
- Vejce 1 ks
Příprava
- 1Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly.
- 2Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
- 3Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte ho a pak rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě třicet minut kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C pětatřicet až čtyřicet minut.
- 1Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly.
- 2Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
- 3Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte ho a pak rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě třicet minut kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C pětatřicet až čtyřicet minut.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o mandlích měli vědět Mandle obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, vitaminů a především minerálů. Ve 100 g najdeme až 730 mg draslíku. Ten přispívá k normální funkci nervové soustavy, ale i k udržení normálního krevního tlaku. Hořčík v mandlích může přispívat ke snížení únavy a vyčerpání. Doporučená porce mandlí je 30 g denně.Jak udělat velikonoční mazanec zdravější Upečte si mazanec z pšeničného kvásku. Mazanec se tak pro vás stane lépe stravitelným. Mouku můžete nahradit moukou špaldovou. Máslo můžete nahradit kvalitním řepkovým olejem. Ten obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Množství cukru můžete v receptu snížit. Mazanec pak bude zdravější.Více velikonoční inspirace Hledáte inspiraci na velikonoční pečení? 🐥🥚🍰 Připravte si ty nejlepší sladké i slané dobroty s našimi osvědčenými recepty! Stačí si vybrat na velikonoční recepty na sladké a slané pečení a užít si Velikonoce plné skvělých chutí.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.