Mandlové uzlíčky

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 24 porcí
- Máslo 85 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr krupicový 80 g
- Smetana na vaření 300 ml
- Mouka hladká 400 g
- Mouka mandlová 100 g
- Citron BIO 1/2 ks
- Sůl 4 g
- Mandle plátky 50 g
- Vejce 3 ks
- Cukr moučkový 50 g
- Máslo 85 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr krupicový 80 g
- Smetana na vaření 300 ml
- Mouka hladká 400 g
- Mouka mandlová 100 g
- Citron BIO 1/2 ks
- Sůl 4 g
- Mandle plátky 50 g
- Vejce 3 ks
- Cukr moučkový 50 g
Příprava
- 1V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany, přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
- 2Do velké mísy prosejte mouku, mandlovou moučku, sůl a přisypte cukr a kůru z omytého citronu. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 2 žloutky, kvásek, zbytek smetany a přidejte měkké máslo na kostičky. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou, až bude pružné, hladké a vláčné.
- 3Těsto přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte asi 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- 4Těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama tvarujte 10 cm dlouhé válečky a udělejte z nich uzlík. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- 5Potřete uzlíky rozšlehaným vajíčkem a posypte nasekanými plátky mandlí.
- 6Nechte ještě 20 minut odpočinout na plechu a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
- 7Mezitím rozpusťte máslo. Po upečení uzlíky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.
- 1V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany, přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
- 2Do velké mísy prosejte mouku, mandlovou moučku, sůl a přisypte cukr a kůru z omytého citronu. Pak udělejte do středu důlek a nalijte dovnitř 2 žloutky, kvásek, zbytek smetany a přidejte měkké máslo na kostičky. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou, až bude pružné, hladké a vláčné.
- 3Těsto přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte asi 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- 4Těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama tvarujte 10 cm dlouhé válečky a udělejte z nich uzlík. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- 5Potřete uzlíky rozšlehaným vajíčkem a posypte nasekanými plátky mandlí.
- 6Nechte ještě 20 minut odpočinout na plechu a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
- 7Mezitím rozpusťte máslo. Po upečení uzlíky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.