Tradiční třená mramorová bábovka
Bábovka je nedělní moučník, který si každý zamiloval a zná z kuchyně našich babiček. S třenou bábovkou z Albert magazínu neuděláte chybu.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Máslo 200 g
- Vejce 5 ks
- Cukr moučkový 200 g
- Mouka polohrubá 400 g
- Kypřící prášek 1 ks
- Kakao holandské 1 plž
- Mléko 500 ml
- Máslo 200 g
- Vejce 5 ks
- Cukr moučkový 200 g
- Mouka polohrubá 400 g
- Kypřící prášek 1 ks
- Kakao holandské 1 plž
- Mléko 500 ml
Příprava
- 1Žloutky z 5 vajec oddělte od bílků a utřete je s 200 g moučkového cukru a 200 g másla do běla a krémova. Bílky ušlehejte dotuha. Smíchejte 400 g mouky s jedním sáčkem kypřicího prášku a postupně ji vmíchejte ke žloutkové směsi. Vždy část mouky a poté část mléka. Postupně takto střídejte a promíchejte veškeré připravené směsi.
- 2Nakonec do těsta opatrně zapracujte ušlehané bílky a rozdělte ho na 2 díly (velikosti dvou třetin a jedné třetiny). Do třetinového dílu vmíchejte kakao.
- 3Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno nalijte polovinu světlé směsi, na ni tmavou a nakonec zbytek světlé.
- 4Pečte přibližně hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním posypte bábovku moučkovým cukrem. Ať chutná všem členům rodiny.
- 1Žloutky z 5 vajec oddělte od bílků a utřete je s 200 g moučkového cukru a 200 g másla do běla a krémova. Bílky ušlehejte dotuha. Smíchejte 400 g mouky s jedním sáčkem kypřicího prášku a postupně ji vmíchejte ke žloutkové směsi. Vždy část mouky a poté část mléka. Postupně takto střídejte a promíchejte veškeré připravené směsi.
- 2Nakonec do těsta opatrně zapracujte ušlehané bílky a rozdělte ho na 2 díly (velikosti dvou třetin a jedné třetiny). Do třetinového dílu vmíchejte kakao.
- 3Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno nalijte polovinu světlé směsi, na ni tmavou a nakonec zbytek světlé.
- 4Pečte přibližně hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním posypte bábovku moučkovým cukrem. Ať chutná všem členům rodiny.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat třenou bábovku zdravější Javorový sirup Nature's Promise Bio může nahradit cukr v bábovce. Máslo můžete vyměnit za rostlinný olej. Ideální je řepkový, který obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin.Co byste o třené mramorové bábovce měli vědět Ani v rámci zdravého životního stylu se nemusíte mramorové bábovky vzdát. Dejte si ji například ke svačině společně s jogurtem a ovocem.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.