Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

250 ml mléka
75 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
70–80 g másla
1 kg švestek
moučkový cukr
Na drobenku:
60 g másla
60 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky

Postup přípravy

Mléko zahřejte, aby bylo vlahé, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujte těsto. Mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Nechte jej asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z každého vyválejte kouli a nechte asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu udělejte koláč. Přeneste na plech, znovu promáčkněte, abyste vytvořili okraje koláčů. Ty potřete lehce našlehaným druhým vejcem. Doprosřed koláčů dejte švestky – řeznou stranou dolů a posypte drobenkou získanou smícháním všech na ni potřebných surovin. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Podávejte posypané cukrem.

Pomohl vám recept?
41hodnocení4

Další videorecepty