×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Švestkové svatomartinské koláčky
nad 60 minut , Snídaně , Snadné , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Švestkové svatomartinské koláčky

Co budu potřebovat

250 ml mléka
75 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
70–80 g másla
1 kg švestek
moučkový cukr
Na drobenku:
60 g másla
60 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky

Jak na to?

Mléko zahřejte, aby bylo vlahé, přidejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se zbytkem cukru a špetkou soli, přidejte jedno vejce, máslo a nakonec i vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujte těsto. Mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Nechte jej asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z každého vyválejte kouli a nechte asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu udělejte koláč. Přeneste na plech, znovu promáčkněte, abyste vytvořili okraje koláčů. Ty potřete lehce našlehaným druhým vejcem. Doprosřed koláčů dejte švestky – řeznou stranou dolů a posypte drobenkou získanou smícháním všech na ni potřebných surovin. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Podávejte posypané cukrem.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Dvanáctihodinová kachna

    Hlavní chod nad 60 minut
  • Martinské rohlíčky s ořechovou nádivkou

    Moučníky a koláče 60 minut
  • Pečené hrušky s červeným vínem

    Sladká jídla nad 60 minut