
Vánoční věnec "krignel"
Tento nádherný skořicový věnec se na Vánoce tradičně peče v Estonsku, kde mu říkají „kringel“. Skořicově voní a krásně bude vypadat i na české štědrovečerní tabuli.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Světová kuchyně
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 120 g
- Mléko 220 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 140 g
- Mouka hladká 550 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Sůl
- Skořice mletá 3 člž
- Máslo 120 g
- Mléko 220 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 140 g
- Mouka hladká 550 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Sůl
- Skořice mletá 3 člž
Příprava
- 1Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli 40 g cukru, žloutky a rozpuštěných 50 g másla. Těsto dobře prohněťte, pak mísu zakryjte a nechte zhruba hodinu kynout.
- 2Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto ještě jednou dobře propracujte a vyválejte přibližně do tvaru obdélníku. Na náplň utřete změklých 70 g másla se skořicí a 100 g cukru a natřete na plát těsta. Pak od delší strany zarolujte jako roládu.
- 3Zavinutý váleček přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a podélně rozkrojte, aby na jednom konci zůstal držet pohromadě. Překládáním jednoho konce přes druhý zapleťte tak, aby řezná strana byla vždy nahoře. Nakonec zatočte do věnce a spojte. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova.
- 1Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli 40 g cukru, žloutky a rozpuštěných 50 g másla. Těsto dobře prohněťte, pak mísu zakryjte a nechte zhruba hodinu kynout.
- 2Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto ještě jednou dobře propracujte a vyválejte přibližně do tvaru obdélníku. Na náplň utřete změklých 70 g másla se skořicí a 100 g cukru a natřete na plát těsta. Pak od delší strany zarolujte jako roládu.
- 3Zavinutý váleček přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a podélně rozkrojte, aby na jednom konci zůstal držet pohromadě. Překládáním jednoho konce přes druhý zapleťte tak, aby řezná strana byla vždy nahoře. Nakonec zatočte do věnce a spojte. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.