Krémová kulajda

Velmi snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Hřiby 1 hrs.
- Brambory 4 ks
- Kmín celý 1/2 člž
- Bobkový list 2 ks
- Pepř celý 4 ks
- Nové koření
- Zakysaná smetana 200 g
- Mouka hladká 2 plž
- Kvasný ocet 1 plž
- Sůl
- Kopr 1 plž
- Vejce 4 ks
- Máslo 1 plž
- Hřiby 1 hrs.
- Brambory 4 ks
- Kmín celý 1/2 člž
- Bobkový list 2 ks
- Pepř celý 4 ks
- Nové koření
- Zakysaná smetana 200 g
- Mouka hladká 2 plž
- Kvasný ocet 1 plž
- Sůl
- Kopr 1 plž
- Vejce 4 ks
- Máslo 1 plž
Příprava
- 1Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
- 2Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody.
- 3Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.
- 4Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr.
- 5Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.
- 1Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
- 2Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody.
- 3Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.
- 4Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr.
- 5Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Sbírka receptů na houbové pokrmy Houby jsou stálicí české kuchyně – ať už je sbíráte v lese nebo kupujete v obchodě, vždycky z nich vznikne něco výjimečného. Pokud hledáte inspiraci, uvařte si klasický recept na houbovu omáčku, která se skvěle hodí k houskovému knedlíku. Milovníci masa si pochutnají na šťavnatém hovězím na houbách nebo vepřových plátcích na houbách, které voní po smetaně a bylinkách.
Pro lehčí variantu zkuste italské houbové rizoto – krémové, voňavé a ideální i pro vegetariány. A pokud máte chuť na něco originálního, houbové karbanátky vás překvapí svou sytostí i chutí. Na zahřátí pak doporučujeme poctivou bramborovou polévku s houbami a houbovou polévku – klasiku, která nikdy nezklame.
Pokud byste hledali více inspirace na recepty z hub připravili jsme pro vás sbírku houbových receptů.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











