Hovězí guláš nadivoko s červeným vínem
Guláš z kance nebo srnčího masa má v české kuchyni výsostné postavení. Maso na jeho přípravu ale nemusí být vždy po ruce, a proto tento recept přináší alternativu plnou mysliveckých chutí a vůní skoro k nerozeznání od pravé divočiny.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Hovězí kližka 750 g
- Sůl
- Cibule 2 ks
- Vývar 250 ml
- Červené víno 400 ml
- Bobkový list 2 ks
- Nové koření mleté 1 člž
- Pepř 1 člž
- Jalovec 1/2 člž
- Citronová kůra
- Tymián čerstvý 2 snít.
- Rajský protlak 50 g
- Chléb 2 ks
- Povidla švestková 2 plž
- Máslo 2 plž
- Slanina vcelku 100 g
- Hovězí kližka 750 g
- Sůl
- Cibule 2 ks
- Vývar 250 ml
- Červené víno 400 ml
- Bobkový list 2 ks
- Nové koření mleté 1 člž
- Pepř 1 člž
- Jalovec 1/2 člž
- Citronová kůra
- Tymián čerstvý 2 snít.
- Rajský protlak 50 g
- Chléb 2 ks
- Povidla švestková 2 plž
- Máslo 2 plž
Příprava
- 1Maso nakrájejte na kostky a osolte.
- 2Na rozpuštěném másle nechte nejprve zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky.
- 3Pak přihoďte nakrájenou slaninu a opečte.
- 4Nakonec přidejte nakrájenou kližku a opečte ze všech stran.
- 5Podlijte červeným vínem a vývarem, přidejte koření, bylinky, citronovou kůru a rajský protlak a nechte pod pokličkou dusit.
- 6Když je maso již téměř měkké, odeberte trochu omáčky do misky a nadrobte k ní střídku ze dvou krajíců chleba na zahuštění omáčky.
- 7Dobře rozetřete na hladkou kaši a potom vmíchejte zpátky k masu. Guláš dochuťte povidly a vařte do úplného změknutí.
- 1Maso nakrájejte na kostky a osolte.
- 2Na rozpuštěném másle nechte nejprve zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky.
- 3Pak přihoďte nakrájenou slaninu a opečte.
- 4Nakonec přidejte nakrájenou kližku a opečte ze všech stran.
- 5Podlijte červeným vínem a vývarem, přidejte koření, bylinky, citronovou kůru a rajský protlak a nechte pod pokličkou dusit.
- 6Když je maso již téměř měkké, odeberte trochu omáčky do misky a nadrobte k ní střídku ze dvou krajíců chleba na zahuštění omáčky.
- 7Dobře rozetřete na hladkou kaši a potom vmíchejte zpátky k masu. Guláš dochuťte povidly a vařte do úplného změknutí.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Gulášové variace, které stojí za ochutnání Máte chuť na něco vydatného, voňavého a poctivého? Guláš je sázka na jistotu – ať už dáváte přednost klasice, nebo hledáte něco netradičního. Vyberte si z našich tipů:- Buřtguláš – rychlý recept plný špekáčků, brambor a koření, ideální na všední den.
- Poctivý hovězí guláš s vůní majoránky – klasika, která nikdy nezklame. Pomalu dušené maso a výrazná omáčka.
- Chalupářský vepřový guláš – ideální na víkend nebo chalupu, voní tymiánem a domácí pohodou.
- Bramborový guláš – jednoduchý, sytý a oblíbený u dětí i dospělých.
- Guláš z hlívy ústřičné – vegetariánská varianta plná chuti, která potěší i masožravce.
- Segedínský guláš – šťavnaté vepřové maso, kysané zelí a smetana tvoří dokonalou kombinaci.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.







