
Šťavnaté pečené královské kuře

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Bezlepkové
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Pepř 1 člž
- Sůl 4 člž
- Batáty 2 ks
- Kuře celé 1 ks
- Cibule 2 ks
- Voda 200 ml
- Citron BIO 1 ks
- Rozmarýn čerstvý 1 hrs.
- Tymián čerstvý 1 hrs.
- Bobkový list 2 ks
- Česnek 8 strouž.
- Olej olivový 3 plž
- Máslo 50 g
- Pepř 1 člž
- Sůl 4 člž
- Batáty 2 ks
- Kuře celé 1 ks
- Cibule 2 ks
- Voda 200 ml
- Citron BIO 1 ks
- Rozmarýn čerstvý 1 hrs.
- Tymián čerstvý 1 hrs.
- Bobkový list 2 ks
- Česnek 8 strouž.
- Olej olivový 3 plž
Příprava
- 1Kuře omyjte a osušte papírovou utěrkou. Odkrojte u stehen tučné části kůže a odložte je na vývar. Podél prsou veďte řez až k hrudní kosti a prsa postupně odřízněte tak, aby zůstal hezký skelet s křídly a spojená stehna. Horní skelet i s křídly oddělte a dejte k tučným částem na vývar. Zbudou 2 oddělená prsa a 2 spojená stehna. Kuře pořádně osolte asi 3 lžičkami soli ze všech stran a opepřete.
- 2Očistěte batáty a cibule. Nakrájejte je na větší kusy a vložte do pekáče. Přidejte rozkrojený omytý citron. Vše zalijte vodou, osolte, opepřete a přidejte bobkový list. Vložte bylinky a na ně položte stehna kůží nahoru. Po stranách dejte napůl rozkrojenou česnekovou paličku.
- 3Vložte do předehřáté trouby na 180 °C na 50 minut. Pak pekáč vyndejte a lehce osušte kůži. Pak ji pomažte 1 lžící oleje. Pekáč vložte zpět na 15 minut a zvyšte teplotu na 220 °C. Cca 10 minut před koncem pečení rozpalte pánev. Na zbylém oleji opečte kůží dolů okořeněná kuřecí prsa, aby byla kůže hezky křupavá.
- 4Po 3 minutách opékání kůže vložte prsa do pekáče a dopékejte se zbytkem 6 minut.
- 5Po upečení nechte maso odpočinout. Výpek od opečených prsou slijte na pánev, přiveďte k varu a zredukujte. Následně výpek přeceďte a znovu přiveďte k varu. Vypněte plotnu, přidejte máslo a metličkou míchejte, až se vše spojí a vznikne hezká šťáva.
- 6Kuře naporcujte a podávejte na pečené zelenině spolu s výpekem a čerstvými bylinkami.
- 1Kuře omyjte a osušte papírovou utěrkou. Odkrojte u stehen tučné části kůže a odložte je na vývar. Podél prsou veďte řez až k hrudní kosti a prsa postupně odřízněte tak, aby zůstal hezký skelet s křídly a spojená stehna. Horní skelet i s křídly oddělte a dejte k tučným částem na vývar. Zbudou 2 oddělená prsa a 2 spojená stehna. Kuře pořádně osolte asi 3 lžičkami soli ze všech stran a opepřete.
- 2Očistěte batáty a cibule. Nakrájejte je na větší kusy a vložte do pekáče. Přidejte rozkrojený omytý citron. Vše zalijte vodou, osolte, opepřete a přidejte bobkový list. Vložte bylinky a na ně položte stehna kůží nahoru. Po stranách dejte napůl rozkrojenou česnekovou paličku.
- 3Vložte do předehřáté trouby na 180 °C na 50 minut. Pak pekáč vyndejte a lehce osušte kůži. Pak ji pomažte 1 lžící oleje. Pekáč vložte zpět na 15 minut a zvyšte teplotu na 220 °C. Cca 10 minut před koncem pečení rozpalte pánev. Na zbylém oleji opečte kůží dolů okořeněná kuřecí prsa, aby byla kůže hezky křupavá.
- 4Po 3 minutách opékání kůže vložte prsa do pekáče a dopékejte se zbytkem 6 minut.
- 5Po upečení nechte maso odpočinout. Výpek od opečených prsou slijte na pánev, přiveďte k varu a zredukujte. Následně výpek přeceďte a znovu přiveďte k varu. Vypněte plotnu, přidejte máslo a metličkou míchejte, až se vše spojí a vznikne hezká šťáva.
- 6Kuře naporcujte a podávejte na pečené zelenině spolu s výpekem a čerstvými bylinkami.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.