Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyFazolový gulášek se selskou klobásou
Albert logoAlbert logo
  • Fazolový gulášek se selskou klobásou

Fazolový gulášek se selskou klobásou

Fazolový guláš se selskou klobásou je ideální jídlo pro chladnější dny. Toto syté, aromatické jídlo je plné chutí, které vás zahřejí a potěší. S kombinací fazolí, uzené klobásy a koření, tento guláš nabízí skvélé spojení tradiční české kuchyně s kouskem originality. Podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíky a užijte si pohodový oběd nebo večeři s rodinou či přáteli.
Fazolový gulášek se selskou klobásou
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Klobása selská 2 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Cibule 1 ks
  • Řapíkatý celer 2 řap.
  • Olej slunečnicový 1 plž
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián čerstvý 1 hrs.
  • Paprika mletá uzená 1/2 člž
  • Brambory 300 g
  • Rajský protlak 2 plž
  • Chilli vločky 1 člž
  • Fazole bílé sterilované 400 g
  • Česnek 3 strouž.
  • Rajčata krájená v plechovce 300 g
  • Fazole červené sterilované 200 g
  • Kapusta hlávková 3 hrs.
  • Voda 500 ml
  • Klobása selská 2 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Cibule 1 ks
  • Řapíkatý celer 2 řap.
  • Olej slunečnicový 1 plž
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián čerstvý 1 hrs.
  • Paprika mletá uzená 1/2 člž
  • Brambory 300 g
  • Rajský protlak 2 plž
  • Chilli vločky 1 člž
  • Fazole bílé sterilované 400 g
  • Česnek 3 strouž.
  • Rajčata krájená v plechovce 300 g

Příprava

1
Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Mrkev a celer očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky. V hrnci na rozehřátém oleji orestujte cibuli, přidejte mrkev, celer a vše opečte 3 minuty. Osolte, opepřete a přisypte chilli vločky, mletou uzenou papriku, tymián a očištěný, drcený česnek. Vše promíchejte a restujte.
2
Do hrnce přidejte rajčatový protlak a očištěné, na kostky nakrájené brambory. Fazole propláchněte pod vodou a nechte okapat. Vše vsypte do hrnce a znovu osolte a opepřete. Nakonec přidejte drcená rajčata, vodu a vše dobře promíchejte. Guláš přiveďte k varu a pomalu vařte 20 minut.
3
Klobásu nakrájejte na hrubší plátky a orestujte na pánvi.
4
Kapustu omyjte, zbavte listy stonku a nakrájejte na větší proužky. Spolu s orestovanou klobásou ji vložte do guláše a hrnec sundejte z plamene.
5
Podávat můžete s čerstvě rozpečeným chlebem a ozdobené tymiánem.
1
Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Mrkev a celer očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky. V hrnci na rozehřátém oleji orestujte cibuli, přidejte mrkev, celer a vše opečte 3 minuty. Osolte, opepřete a přisypte chilli vločky, mletou uzenou papriku, tymián a očištěný, drcený česnek. Vše promíchejte a restujte.
2
Do hrnce přidejte rajčatový protlak a očištěné, na kostky nakrájené brambory. Fazole propláchněte pod vodou a nechte okapat. Vše vsypte do hrnce a znovu osolte a opepřete. Nakonec přidejte drcená rajčata, vodu a vše dobře promíchejte. Guláš přiveďte k varu a pomalu vařte 20 minut.
3
Klobásu nakrájejte na hrubší plátky a orestujte na pánvi.
4
Kapustu omyjte, zbavte listy stonku a nakrájejte na větší proužky. Spolu s orestovanou klobásou ji vložte do guláše a hrnec sundejte z plamene.
5
Podávat můžete s čerstvě rozpečeným chlebem a ozdobené tymiánem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Zajímavost o fazolovém guláši
    Tradiční český pokrm s nádechem inovace

    Fazolový guláš má kořeny v české kuchyni, kde je oblíbený nejen pro svou vydatnost, ale i jednoduchost přípravy. I když se často vaří v zimních měsících, jeho sytost a chuť se hodí k různým příležitostem. Přidání uzené klobásy nebo jiných masových produktů dává guláši extra bohatou chuť.

    Fazole jako hlavní hvězda

    Fazole jsou v guláši základem – nejen, že jsou výživné, ale také dodávají pokrmu jemnou texturu a jemně nasládlou chuť. Fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů, což dělá tento guláš zdravým a vydatným jídlem.

    Možné varianty

    Kromě tradičního fazolového guláše s klobásou se v různých regionech a domácnostech můžete setkat s variacemi, například s přidáním masa jako hovězí nebo vepřové, nebo dokonce s vegetarianstvím, kdy je klobása nahrazena tofu nebo tempehem. Možná vyzkoušet i variantu s paprikou nebo rajčaty pro zvýšení svěžesti a chuti.

    Fazolový guláš v historii

    V minulosti byl guláš považován za jídlo chudých, protože fazole a další základní suroviny byly levné a snadno dostupné. Dnes se fazolový guláš stává nejen domácí klasikou, ale i oblíbeným pokrmem v restauracích, často podávaným s domácím chlebem nebo knedlíky.

Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 3 dny

Od 12.03.2025 do 18.03.2025

Platný ještě 10 dní

Od 12.03.2025 do 25.03.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.