
Poctivá rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka je česká klasika. Důležité je mít na vaření kvalitní suroviny a kvalitní maso. Nejlépe si ji vychutnáte s knedlíkem anebo můžete zvolit méně kalorické těstoviny či rýži.
Co budete potřebovat na rajskou omáčku s hovězím masem
NA VÝVAR | |
1 kg | hovězího zadního |
1 | cibule, oloupaná, přepůlená |
sůl | |
NA OMÁČKU | |
3 | lžíce másla |
2 | mrkve, nakrájené na kostky |
1 | petržel, na kostky |
¼ | celeru, na kostky |
1 | cibule, nakrájená nadrobno |
1 | lžička celého pepře |
5 | kuliček nového koření |
3 | bobkové listy |
1 | lžíce cukru |
1 | rajský protlak |
200 g | (polovina konzervy) krájených rajčat |
1–2 | lžíce octa |
1 | lžička kůry z citronu, nastrouhaná |
čerstvý tymián | |
špetka mleté skořice | |
1 | litr domácího hovězího vývaru |
1 | a ½ lžíce švestkových povidel |
sůl | |
strouhaný perník |
Jak udělat rajskou zdravější
- Místo klasické mouky zkuste Bio špaldovou Nature's Promise mouku
- Pro ještě čerstvější chuť vyzkoušejte přidat také bio rajčata z naší Tržnice Albert
- Hovězí vybírejte pečlivě, to od našich řezníků je vždy čerstvé
Alergeny
Vejce a výrobky z nich
Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek
Celer a výrobky z něj
Recept jak na rajskou omáčku s hovězím masem
- Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut, dokud maso nezměkne.
- Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, pak přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte, aby byla dozlatova, pak nasypte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky. Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.
- Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.
- Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se vám?
Pomohl vám recept?
143hodnocení3
Co byste o rajské měli vědět
Hovězí maso je živočišným zdrojem železa, které je důležité pro správnou krvetvorbu. Hovězí maso by mělo být součástí jídelníčku především u žen a malých dětí.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod