Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Poctivá rajská omáčka s hovězím masem

Poctivá rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka je česká klasika. Důležité je mít na vaření kvalitní suroviny a kvalitní maso. Nejlépe si ji vychutnáte s knedlíkem anebo můžete zvolit méně kalorické těstoviny či rýži.

Co budete potřebovat na rajskou omáčku s hovězím masem

NA VÝVAR
1 kg hovězího zadního
1 cibule, oloupaná, přepůlená
sůl
NA OMÁČKU
3 lžíce másla
2 mrkve, nakrájené na kostky
1 petržel, na kostky
¼ celeru, na kostky
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 lžička celého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce cukru
1 rajský protlak
200 g (polovina konzervy) krájených rajčat
1–2 lžíce octa
1 lžička kůry z citronu, nastrouhaná
čerstvý tymián
špetka mleté skořice
1 litr domácího hovězího vývaru
1 a ½ lžíce švestkových povidel
sůl
strouhaný perník

Jak udělat rajskou zdravější

Alergeny

Vejce a výrobky z nich
Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek
Celer a výrobky z něj

Recept jak na rajskou omáčku s hovězím masem

  1. Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut, dokud maso nezměkne.
  2. Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, pak přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte, aby byla dozlatova, pak nasypte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky. Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.
  3. Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.
  4. Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se vám?
Pomohl vám recept?
143hodnocení3

Co byste o rajské měli vědět

Hovězí maso je živočišným zdrojem železa, které je důležité pro správnou krvetvorbu. Hovězí maso by mělo být součástí jídelníčku především u žen a malých dětí.

Další videorecepty