
Rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka je klasikou české kuchyně, která potěší svou jemně sladkokyselou chutí a lahodnou omáčkovou konzistencí. V kombinaci s hovězím masem a nadýchanými knedlíky vytváří dokonalé domácí jídlo, které chutná jako od babičky.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 8 porcí
- Hovězí přední bez kosti 1 kg
- Cibule 3 ks
- Mrkev 1 ks
- Tymián čerstvý 1 snít.
- Olej olivový 1 plž
- Pepř celý 4 ks
- Bobkový list 4 ks
- Nové koření 4 ks
- Mouka hladká 2 plž
- Rajský protlak 2 ks
- Cukr třtinový 1 plž
- Skořice mletá
- Citronová šťáva
- Knedlík houskový
- Citronová kůra
- Sůl
- Máslo 1 plž
- Hovězí přední bez kosti 1 kg
- Cibule 3 ks
- Mrkev 1 ks
- Tymián čerstvý 1 snít.
- Olej olivový 1 plž
- Pepř celý 4 ks
- Bobkový list 4 ks
- Nové koření 4 ks
- Mouka hladká 2 plž
- Rajský protlak 2 ks
- Cukr třtinový 1 plž
- Skořice mletá
- Citronová šťáva
- Knedlík houskový
- Citronová kůra
Příprava
- 1Maso svažte kuchyňským provázkem do rovnoměrně vysokého a silného válečku, zalijte litrem a půl vody, přidejte oloupanou mrkev, jednu oloupanou, přepůlenou cibuli a tymián a vařte zhruba hodinu až hodinu a půl doměkka.
- 2Maso vyndejte, a až zchladne, nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte, zeleninu a tymián vyhoďte.
- 3Máslo a olej rozpusťte v hrnci a pak v něm dozlatova osmahnete zbylé dvě cibule, pokrájené najemno. Přidejte bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky, vsypte cukr a po minutě vmíchejte rajské protlaky. Prohřejte a podle potřeby zřeďte vývarem. Vyndejte koření a dochuťte solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou. Podávejte s masem a knedlíky.
- 1Maso svažte kuchyňským provázkem do rovnoměrně vysokého a silného válečku, zalijte litrem a půl vody, přidejte oloupanou mrkev, jednu oloupanou, přepůlenou cibuli a tymián a vařte zhruba hodinu až hodinu a půl doměkka.
- 2Maso vyndejte, a až zchladne, nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte, zeleninu a tymián vyhoďte.
- 3Máslo a olej rozpusťte v hrnci a pak v něm dozlatova osmahnete zbylé dvě cibule, pokrájené najemno. Přidejte bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky, vsypte cukr a po minutě vmíchejte rajské protlaky. Prohřejte a podle potřeby zřeďte vývarem. Vyndejte koření a dochuťte solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou. Podávejte s masem a knedlíky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Více inspirace Vyzkoušejte novou verzi tradiční rajské omáčky s nečekaným chuťovým zážitkem – perník a skořice jí dodají jemnou sladkost a voňavé kořeněné tóny. Recept najdete zde: Poctivá rajská omáčka s hovězím masem.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.