Nadýchaný rýžový nákyp jako obláček
Nadýchaný rýžový nákypj je sladký pokrm, který si oblíbí nejen děti. Spojuje jemně uvařenou rýži s krémovým mlékem, svěží citronovou vůní a špetkou skořice. Doplněný o sladké meruňky z kompotu, tento rýžový nákyp je ideálním dezertem nebo lehkým obědem pro celou rodinu.

Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Francouzská
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 150 g
- Rýže kulatozrnná 300 g
- Sůl
- Mléko 1 l
- Cukr krupicový 140 g
- Meruňky kompotované 500 g
- Strouhanka 3 plž
- Citron 1/2 ks
- Skořice mletá 1 člž
- Vejce 4 ks
- Máslo 150 g
- Rýže kulatozrnná 300 g
- Sůl
- Mléko 1 l
- Cukr krupicový 140 g
- Meruňky kompotované 500 g
- Strouhanka 3 plž
- Citron 1/2 ks
- Skořice mletá 1 člž
- Vejce 4 ks
Příprava
- 1Propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou 300 g rýže a slijte. Přiveďte k varu 1 l vody, přidejte špetku soli a vsypte do hrnce propláchnutou rýži. Vařte 5 minut. Během vaření přiveďte ve druhém rendlíku k varu 1 l mléka, slijte předvařenou rýži a vložte ji do mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne. Nezapomínejte průběžně míchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
- 2Odstavte a nechte vychladnout do pokojové teploty. Utřete doběla 120 g másla se 100 g cukru a žloutky ze 4 vajec a zakápněte šťávou z ½ citronu. Ušlehejte do tuhého sněhu 3 bílky a vmíchejte společně se žloutkovou směsí do vychladlé rýže.
- 3Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte 30 g másla a vysypte 3 lžícemi strouhanky. Na dno formy dejte ½ rýže, na ni pak naskládejte 500 g kompotovaných meruněk, posypte lžičkou mleté skořice a zakryjte druhou ½ uvařené rýže. Šťávu z meruněk slijte do menšího kastrůlku a nechte mírně vařit přibližně 10 minut, dokud nezredukujete o 1/3. Poté nechte vychladnout.
- 4Rýžový nákyp vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Během pečení vyšlehejte dotuha poslední bílek, přidejte 40 g cukru a promíchejte. Vyjměte formu s rýžovým nákypem z trouby a naneste vyšlehaný sníh s cukrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh zlatavě hnědý. Rýžový nákyp nechte chvíli vychladnout a servírujte přelitý redukcí z meruňkového sirupu. Užijte si rýžový nákyp jako hlavní chod anebo jako nadýchaný zákusek po víkendovém obědě. Dobrou chuť.
- 1Propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou 300 g rýže a slijte. Přiveďte k varu 1 l vody, přidejte špetku soli a vsypte do hrnce propláchnutou rýži. Vařte 5 minut. Během vaření přiveďte ve druhém rendlíku k varu 1 l mléka, slijte předvařenou rýži a vložte ji do mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne. Nezapomínejte průběžně míchat, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
- 2Odstavte a nechte vychladnout do pokojové teploty. Utřete doběla 120 g másla se 100 g cukru a žloutky ze 4 vajec a zakápněte šťávou z ½ citronu. Ušlehejte do tuhého sněhu 3 bílky a vmíchejte společně se žloutkovou směsí do vychladlé rýže.
- 3Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte 30 g másla a vysypte 3 lžícemi strouhanky. Na dno formy dejte ½ rýže, na ni pak naskládejte 500 g kompotovaných meruněk, posypte lžičkou mleté skořice a zakryjte druhou ½ uvařené rýže. Šťávu z meruněk slijte do menšího kastrůlku a nechte mírně vařit přibližně 10 minut, dokud nezredukujete o 1/3. Poté nechte vychladnout.
- 4Rýžový nákyp vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20 minut. Během pečení vyšlehejte dotuha poslední bílek, přidejte 40 g cukru a promíchejte. Vyjměte formu s rýžovým nákypem z trouby a naneste vyšlehaný sníh s cukrem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh zlatavě hnědý. Rýžový nákyp nechte chvíli vychladnout a servírujte přelitý redukcí z meruňkového sirupu. Užijte si rýžový nákyp jako hlavní chod anebo jako nadýchaný zákusek po víkendovém obědě. Dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o meruňkách měli vědět Oranžové zbarvení meruněk je způsobeno karotenoidy. Těm jsou připisovány antioxidační účinky. V meruňkách najdeme i celou řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Za zmínku stojí například beta-karoten, který se v těle může přeměnit na vitamin A. Ze stopových prvků v meruňkách najdeme například železo.Tip na bezlepkový rýžový nákyp Pokud chcete mít recept bez lepku, formu vysypte strouhaným kokosem nebo ořechy. Do rýžového nákypu můžete použít místo meruňkového kompotu čerstvé ovoce. Množství cukru můžete v receptu snížit.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.







