
Rybízový koláč s drobenkou

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Máslo 180 g
- Mléko 250 ml
- Cukr krupicový 230 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Vejce 2 ks
- Citronová kůra 1 ks
- Rybíz červený 500 g
- Tvaroh tučný 250 g
- Sůl 1 člž
- Mouka hrubá 140 g
- Máslo 180 g
- Mléko 250 ml
- Cukr krupicový 230 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Vejce 2 ks
- Citronová kůra 1 ks
- Rybíz červený 500 g
- Tvaroh tučný 250 g
- Sůl 1 člž
- Mouka hrubá 140 g
Příprava
- 1Polohrubou mouku prosejte do větší mísy, uprostřed udělejte prstem důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přidejte 40 g cukru a navrch rozdrobte kvasnice. 10 minut nechte vzejít kvásek.
- 2Pak přidejte 2 žloutky, 80 g másla, 40 g cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve míchejte vařečkou, až těsto přestane lepit, zpracujte ho rukama. Během dvou hodin nechte těsto na teplém místě zdvojnásobit objem, v míse a zakryté utěrkou.
- 3Troubu předehřejte na 170 °C. Plechy nebo koláčové formy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.
- 4Tvaroh smíchejte s jedním vejcem a 50 g cukru dohladka. Pokud je ještě tuhý, zjemněte ho kapkou mléka. Náplň rozetřete dospodu a rybíz dejte navrch.
- 5Udělejte si drobenku: 100 g másla poprašte hrubou moukou a 100 g cukru a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybíz. Okraje koláčů potřete zbylým vejcem a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
- 1Polohrubou mouku prosejte do větší mísy, uprostřed udělejte prstem důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přidejte 40 g cukru a navrch rozdrobte kvasnice. 10 minut nechte vzejít kvásek.
- 2Pak přidejte 2 žloutky, 80 g másla, 40 g cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve míchejte vařečkou, až těsto přestane lepit, zpracujte ho rukama. Během dvou hodin nechte těsto na teplém místě zdvojnásobit objem, v míse a zakryté utěrkou.
- 3Troubu předehřejte na 170 °C. Plechy nebo koláčové formy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.
- 4Tvaroh smíchejte s jedním vejcem a 50 g cukru dohladka. Pokud je ještě tuhý, zjemněte ho kapkou mléka. Náplň rozetřete dospodu a rybíz dejte navrch.
- 5Udělejte si drobenku: 100 g másla poprašte hrubou moukou a 100 g cukru a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybíz. Okraje koláčů potřete zbylým vejcem a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.