
Nadýchané svatební koláčky
Ingredience
750 g | hladké mouky |
100 g | cukru krystalu |
1 | lžička soli |
250 ml | plnotučného mléka |
70 g | čerstvého droždí |
5 | vajec |
500 g | másla |
250 g | sádla |
250 ml | rumu |
500 g | cukru moučky |
NÁPLŇ MAKOVÁ: | |
---|---|
100 g | mletého máku |
100 ml | plnotučného mléka |
1 | lžička skořice |
1 | lžička perníkového koření |
1 | lžíce rumu |
NÁPLŇ TVAROHOVÁ: | |
250 g | měkkého nízkotučného tvarohu |
1 | vejce |
1 | lžíce cukru krupice |
1 | lžíce rozinek |
NÁPLŇ POVIDLOVÁ: | |
200 g | švestkových povidel |
1 | lžička skořice |
1 | lžíce rumu |
špetka badyánu | |
1 | lžíce strouhaného perníku |
Postup přípravy
1. Do mísy dejte mouku, cukr a sůl a promíchejte.
2. Do vlažného mléka nadrolte droždí a promíchejte vidličkou. Tuto směs přilijte k moučné směsi.
3. Pak přidejte 5 žloutků a 2 bílky z vajec, 250 g nastrouhaného studeného másla a všechno sádlo. Vše zpracujte a uhněťte v robotu. Těsto rozdělte na 3 díly a nechte zabalené v potravinářské fólii uležet přes noc.
4. Na makovou náplň: Mák uvařte se všemi ingrediencemi cca 20 minut na mírném ohni, až vše zhoustne.
5. Na tvarohovou náplň: Z jednoho vejce oddělte žloutek od bílku. Použijte pouze žloutek. Tvaroh smíchejte se všemi ingrediencemi. Rozinky nechte stranou.
6. Na povidlovou náplň: Povidla smíchejte se všemi ingrediencemi.
7. Odleželé těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku cca 3 mm. Nakrájejte na čtverečky velké asi 4 × 4 cm. Doprostřed každého čtverečku nastříkejte cukrářským pytlíkem zvolenou náplň. Na tvarohovou ještě přidejte jednu rozinku. Čtvereček následně zabalte do šátečku. Pečte v roubě na 180 °C cca 16 minut do zrůžovění.
8. Po upečení potřete rumovým rozvarem – rum a 250 g másla spolu rozšlehejte a touto směsí potírejte. Nakonec koláčky obalte v moučkovém cukru.