Mřížkový koláč z lineckého těsta
Vyzkoušejte náš mřížkový koláč z lineckého těsta – voní máslem, citronovou kůrou a skořicí, je bohatý na ořechy a jemně zaslazený rybízovým džemem. Vrchní díl tvoří klasická mřížka, která koláči dodává rustikální šarm. Skvělé jako dezert ke kávě, ke slavnostnímu stolu nebo jen tak pro potěšení.

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Rakouská
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 150 g
- Mouka hladká 175 g
- Cukr moučkový 150 g
- Ořechy lískové mleté 100 g
- Vaječný žloutek 4 ks
- Citronová kůra 1 ks
- Hřebíček mletý 1/2 člž
- Sůl
- Skořice mletá 1 člž
- Džem rybízový 300 g
- Mandle plátky 120 g
- Máslo 150 g
- Mouka hladká 175 g
- Cukr moučkový 150 g
- Ořechy lískové mleté 100 g
- Vaječný žloutek 4 ks
- Citronová kůra 1 ks
- Hřebíček mletý 1/2 člž
- Sůl
- Skořice mletá 1 člž
- Džem rybízový 300 g
- Mandle plátky 120 g
Příprava
- 1Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
- 2Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
- 3Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
- 4Linecké těsto přeneste do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
- 5Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
- 6Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
- 7Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
- 8LInecký mřížkový koláč pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.
- 1Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
- 2Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
- 3Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
- 4Linecké těsto přeneste do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
- 5Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
- 6Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
- 7Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
- 8LInecký mřížkový koláč pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Více inspirace Máte chuť posunout klasiku lineckého těsta ještě dál? Vyzkoušejte babiččin linecký dort, vrstvy jemného těsta a sladké náplně promění jednoduchý koláč ve slavnostní dobrotu.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.











