Albert logo
  • Mřížkový koláč z lineckého těsta

Mřížkový koláč z lineckého těsta

Vyzkoušejte náš mřížkový koláč z lineckého těsta – voní máslem, citronovou kůrou a skořicí, je bohatý na ořechy a jemně zaslazený rybízovým džemem. Vrchní díl tvoří klasická mřížka, která koláči dodává rustikální šarm. Skvělé jako dezert ke kávě, ke slavnostnímu stolu nebo jen tak pro potěšení.
Mřížkový koláč z lineckého těsta
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Rakouská
Vánoce
Dezert

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Máslo 150 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Cukr moučkový 150 g
  • Ořechy lískové mleté 100 g
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Hřebíček mletý 1/2 člž
  • Sůl
  • Skořice mletá 1 člž
  • Džem rybízový 300 g
  • Mandle plátky 120 g
  • Máslo 150 g
  • Mouka hladká 175 g
  • Cukr moučkový 150 g
  • Ořechy lískové mleté 100 g
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Hřebíček mletý 1/2 člž
  • Sůl
  • Skořice mletá 1 člž
  • Džem rybízový 300 g
  • Mandle plátky 120 g

Příprava

  1. 1
    Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
  2. 2
    Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
  3. 3
    Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
  4. 4
    Linecké těsto přeneste do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
  5. 5
    Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
  6. 6
    Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
  7. 7
    Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
  8. 8
    LInecký mřížkový koláč pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.
  1. 1
    Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.
  2. 2
    Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.
  3. 3
    Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
  4. 4
    Linecké těsto přeneste do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.
  5. 5
    Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.
  6. 6
    Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.
  7. 7
    Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.
  8. 8
    LInecký mřížkový koláč pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Více inspirace
    Máte chuť posunout klasiku lineckého těsta ještě dál? Vyzkoušejte babiččin linecký dort, vrstvy jemného těsta a sladké náplně promění jednoduchý koláč ve slavnostní dobrotu.
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 05.11.2025 do 11.11.2025

Platný ještě 11 dní

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 4 dny

Od 05.11.2025 do 11.11.2025

Platný ještě 11 dní

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.