Linecký koláč s jahodovou náplní

Klasika v lehce kořeněném kabátku, který tento recept pozvedne do výšin. Navíc s vlastní vařenou náplní, která váš koláč obohatí o slastnou vůni.
Snadné Dezert Počet porcí: 10 Magazín 5/2021
Snadné Dezert Počet porcí: 10 Magazín 5/2021

Ingredience

175 g hladké mouky
160 g cukru moučky
1 lžička mleté skořice
1⁄2 lžičky hřebíčku
sůl
150 g másla
100 g mandlí
1 citron NP Bio
4 vejce
500 g čerstvých jahod
100 g cukru krupice

Postup přípravy

1. Do mísy prosejte mouku, 150 g moučkového cukru, skořici, rozdrcený hřebíček a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do moučné směsi. Promíchejte, až vznikne drobenka.

2. Mandle rozmixované na moučku a kůru z dobře omytého citronu přisypte ke drobence. Oddělte 3 žloutky od bílků a vmíchejte žloutky do těsta. Propracujte už jen rychle, aby se těsto spojilo, a vytvarujte ho do koule. Dejte odležet do lednice na 30 minut.

3. Do hrnce vložte očištěné a rozpůlené jahody, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a redukujte zhruba 15 minut, až budou mít jahody sirupovou konzistenci. Směs nechte vychladnout.

4. Z vychlazeného těsta odkrojte a ze zbytku vyválejte placku o šířce 5 mm. Pomocí válečku placku přeneste do formy o průměru 23 cm. Těsto vmačkejte do formy a vytvarujte okraje. Pokud nějaký okraj přečnívá, odřízněte ho. Praskliny můžete vyplnit odkrojky těsta. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte na 5 minut do lednice.

5. Ze zbylého těsta vyválejte stejně tlustou placku a nakrájejte na proužky silné 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, na něj vlijte jahodovou náplň a stěrkou uhlaďte. Proužky zbývajícího těsta poklaďte navrch do tvaru mřížky. Na krajích lehce přitiskněte k těstu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Přečnívající zbytky odkrojte.

6. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyndáním z formy nechte po upečení kompletně vychladnout. Podávejte posypané zbylým moučkovým cukrem.

Pomohl vám recept?
2hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky