Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Porce koprové omáčky a hovězího masa s houskovými knedlíky

DOMÁCÍ KOPROVÁ OMÁČKA KROK ZA KROKEM

Skvělý recept na domácí koprovou omáčku by měl být základ vaší kuchařky. Naučíte se ji připravit krok za krokem. Náš tajný tip? Vyzkoušejte přidat zakysanou smetanu, která dodává svěží chuť.

Ingredience

600 g hovězího krku
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
¼ bulvy celeru
1 svazek kopru
1 špetka bílého pepře
Sůl
2 lžíce másla
80 g hladké mouky
200 ml mléka
½ citronu
1 lžička cukru
200 ml zakysané smetany"

Jak udělat domácí koprovou omáčku zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 532  kCal
Bílkoviny 48  g
Tuky 25  g
Sacharidy 28  g

Alergeny

Celer a výrobky z něj
Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek

Recept: jak na domácí koprovou omáčku krok za krokem

  1. Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
  2. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku.
  3. Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
  4. Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. Skvělý oběd je na stole!
Pomohl vám recept?
108hodnocení4

Co byste o domácí koprové omáčce měli vědět

Kopr patří mezi aromatické bylinky. Jeho konzumace ovlivňuje správné trávení. Kvůli lepšímu zachování vitaminů bychom kopr do pokrmů měli přidávat až na závěr vaření. Čím déle kopr tepelně upravujeme, tím více se připravujeme o vitaminy, minerály a další cenné látky.

Další videorecepty