
DOMÁCÍ KOPROVÁ OMÁČKA KROK ZA KROKEM
Skvělý recept na domácí koprovou omáčku by měl být základ vaší kuchařky. Naučíte se ji připravit krok za krokem. Náš tajný tip? Vyzkoušejte přidat zakysanou smetanu, která dodává svěží chuť.
Ingredience
600 g | hovězího krku |
1 | cibule |
1 | mrkev |
1 | petržel |
¼ | bulvy celeru |
1 | svazek kopru |
1 | špetka bílého pepře |
Sůl | |
2 | lžíce másla |
80 g | hladké mouky |
200 ml | mléka |
½ | citronu |
1 | lžička cukru |
200 ml | zakysané smetany" |
Jak udělat domácí koprovou omáčku zdravější
Koprovou omáčku můžete odlehčit vynecháním másla z receptu. Stačí rozmíchat mouku v mléce a přilít do vroucí omáčky a vše dobře provařit.
Výživové hodnoty
na jednou porci | ||
Energie | 532 | kCal |
Bílkoviny | 48 | g |
Tuky | 25 | g |
Sacharidy | 28 | g |
Alergeny
Celer a výrobky z něj
Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek
Recept: jak na domácí koprovou omáčku krok za krokem
- Na koprovou omáčku začněte masem. Do hrnce s litrem vody vložte 600 g hovězího masa, oloupanou a očištěnou cibuli, mrkev, petržel a ¼ bulvy celeru. Oberte kopr, schovejte si ho na závěr vaření a zbylé stonky vhoďte do hrnce. Přidejte špetku bílého pepře, osolte a vařte hodinu. Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přilévejte vodu.
- Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte. V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 80 g mouky a za stálého míchání opražte světlou jíšku.
- Ve sklenici smíchejte teplý vývar s 200 ml mléka a postupně přilévejte do jíšky. Vymíchejte vždy do husté kaše a opakujte, dokud nedosáhnete konzistence omáčky.
- Koprovou omáčku oslaďte lžičkou cukru a kvůli kyselosti přidejte šťávu z 1/2 citronu. Pokud je třeba, přisolte. Chvíli provařte a přidejte 200 ml zakysané smetany s lístky kopru a nechte chvíli odstát. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíkem nebo s vařenými brambory. Skvělý oběd je na stole!
Pomohl vám recept?
108hodnocení4
Co byste o domácí koprové omáčce měli vědět
Kopr patří mezi aromatické bylinky. Jeho konzumace ovlivňuje správné trávení. Kvůli lepšímu zachování vitaminů bychom kopr do pokrmů měli přidávat až na závěr vaření. Čím déle kopr tepelně upravujeme, tím více se připravujeme o vitaminy, minerály a další cenné látky.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod