Maminčin drobenkový rebarborový koláč

Takzvané buchty na plech jsou u nás velmi oblíbené, protože jsou rychlé a snadné na přípravu. Není tomu jinak ani u receptu na drobenkový rebarborový koláč. Rebarbora je sezonní záležitost, proto je dobré ji v kuchyni využít, a v kombinaci s mletým zázvorem opravdu ladí.
Snadné Magazín 5/2011
Snadné Magazín 5/2011

Co budete potřebovat na drobenkový koláč s rebarborou

Na rebarborovou náplň:
1 kg rebarbory
150 g krupicového cukru
6 lžiček kukuřičného škrobu
1 lžička mletého zázvoru
Na drobenku:
140 g tmavého cukru
140 g krupicového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru špetka soli
450 g hladké mouky
230 g másla
Na těsto:
2 velká vejce
2 žloutky
160 g zakysané smetany
4 lžičky vanilkového extraktu
260 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
180 g másla, nakrájeného na malé kousky

Jak udělat drobenkový koláč s rebarborou zdravější

Recept jak na drobenkový koláč s rebarborou

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech o rozměru 30 × 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Rebarboru očistěte, oloupejte lehce škrabkou a nakrájejte na 1cm kostičky. Dejte ji do misky, přisypte 150 g cukru, 6 lžiček kukuřičného škrobu a lžičku mletého zázvoru. Vše promíchejte a dejte stranou.
  2. Do velké mísy nasypte 140 g tmavého třtinového cukru, 140 g krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, lžičku mletého zázvoru, špetku soli, 450 g hladké mouky a na kostičky nakrájených 230 g másla. Prsty mněte, dokud nevznikne sypká směs.
  3. Metličkou nebo v robotu prošlehejte 2 vejce, 2 žloutky, 160 g zakysané smetany a 4 lžičky vanilkového extraktu. V jiné míse smíchejte 260 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody a 1/2 lžičky soli. Přidejte 180 g másla nakrájeného na malé kostičky a postupně zapracujte směs ze zakysané smetany a vajec.
  4. Čtvrtinu těsta si dejte stranou a ostatní část rozetřete na připravený plech. Na těsto rozložte rebarborovou náplň a na ni pak lžící po částech přidejte zbylé těsto, které jste si dali stranou. Navrch vše posypte připravenou drobenkou a pečte přibližně 45 minut. Ke konci zkoušejte párátkem propečenost těsta. Když nezůstává na párátku, je hotovo. Nechte koláč v pokojové teplotě vychladnout a poté už krájejte na libovolné dílky. Sezonní dezert je na světě. Ať vám chutná.
Pomohl vám recept?
137hodnocení

Co byste o drobenkovém koláči s rebarborou měli vědět

Rebarboru řadíme mezi zeleninu. Obsahuje velké množství draslíku, který může pozitivně ovlivňovat hladinu krevního tlaku. Její kyselou chuť způsobuje kyselina jablečná a citronová. Obsahuje i kyselinu šťavelovou, která může negativně ovlivňovat kostní metabolismus.

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky