Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Maminčin drobenkový rebarborový koláč

Maminčin drobenkový rebarborový koláč

Takzvané buchty na plech jsou u nás velmi oblíbené, protože jsou rychlé a snadné na přípravu. Není tomu jinak ani u receptu na drobenkový rebarborový koláč. Rebarbora je sezonní záležitost, proto je dobré ji v kuchyni využít, a v kombinaci s mletým zázvorem opravdu ladí.

Co budete potřebovat na drobenkový koláč s rebarborou

Na rebarborovou náplň:
1 kg rebarbory
150 g krupicového cukru
6 lžiček kukuřičného škrobu
1 lžička mletého zázvoru
Na drobenku:
140 g tmavého cukru
140 g krupicového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru špetka soli
450 g hladké mouky
230 g másla
Na těsto:
2 velká vejce
2 žloutky
160 g zakysané smetany
4 lžičky vanilkového extraktu
260 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
180 g másla, nakrájeného na malé kousky

Jak udělat drobenkový koláč s rebarborou zdravější

Recept jak na drobenkový koláč s rebarborou

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech o rozměru 30 × 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Rebarboru očistěte, oloupejte lehce škrabkou a nakrájejte na 1cm kostičky. Dejte ji do misky, přisypte 150 g cukru, 6 lžiček kukuřičného škrobu a lžičku mletého zázvoru. Vše promíchejte a dejte stranou.
  2. Do velké mísy nasypte 140 g tmavého třtinového cukru, 140 g krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, lžičku mletého zázvoru, špetku soli, 450 g hladké mouky a na kostičky nakrájených 230 g másla. Prsty mněte, dokud nevznikne sypká směs.
  3. Metličkou nebo v robotu prošlehejte 2 vejce, 2 žloutky, 160 g zakysané smetany a 4 lžičky vanilkového extraktu. V jiné míse smíchejte 260 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody a 1/2 lžičky soli. Přidejte 180 g másla nakrájeného na malé kostičky a postupně zapracujte směs ze zakysané smetany a vajec.
  4. Čtvrtinu těsta si dejte stranou a ostatní část rozetřete na připravený plech. Na těsto rozložte rebarborovou náplň a na ni pak lžící po částech přidejte zbylé těsto, které jste si dali stranou. Navrch vše posypte připravenou drobenkou a pečte přibližně 45 minut. Ke konci zkoušejte párátkem propečenost těsta. Když nezůstává na párátku, je hotovo. Nechte koláč v pokojové teplotě vychladnout a poté už krájejte na libovolné dílky. Sezonní dezert je na světě. Ať vám chutná.
Pomohl vám recept?
147hodnocení4

Co byste o drobenkovém koláči s rebarborou měli vědět

Rebarboru řadíme mezi zeleninu. Obsahuje velké množství draslíku, který může pozitivně ovlivňovat hladinu krevního tlaku. Její kyselou chuť způsobuje kyselina jablečná a citronová. Obsahuje i kyselinu šťavelovou, která může negativně ovlivňovat kostní metabolismus.

Další videorecepty