
Maminčin drobenkový rebarborový koláč
Takzvané buchty na plech jsou u nás velmi oblíbené, protože jsou rychlé a snadné na přípravu. Není tomu jinak ani u receptu na drobenkový rebarborový koláč. Rebarbora je sezonní záležitost, proto je dobré ji v kuchyni využít, a v kombinaci s mletým zázvorem opravdu ladí.
Co budete potřebovat na drobenkový koláč s rebarborou
Na rebarborovou náplň: | |
---|---|
1 kg | rebarbory |
150 g | krupicového cukru |
6 | lžiček kukuřičného škrobu |
1 | lžička mletého zázvoru |
Na drobenku: | |
140 g | tmavého cukru |
140 g | krupicového cukru |
2 | lžičky mleté skořice |
1 | lžička mletého zázvoru špetka soli |
450 g | hladké mouky |
230 g | másla |
Na těsto: | |
2 | velká vejce |
2 | žloutky |
160 g | zakysané smetany |
4 | lžičky vanilkového extraktu |
260 g | hladké mouky |
200 g | krupicového cukru |
1 | lžička prášku do pečiva |
1 | lžička jedlé sody |
½ | lžičky soli |
180 g | másla, nakrájeného na malé kousky |
Jak udělat drobenkový koláč s rebarborou zdravější
Mouku v receptu můžete zaměnit za celozrnnou nebo pohankovou. Snížit také můžete množství cukru. Vanilkový extrakt nahraďte vanilkovým luskem.
Recept jak na drobenkový koláč s rebarborou
- Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech o rozměru 30 × 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Rebarboru očistěte, oloupejte lehce škrabkou a nakrájejte na 1cm kostičky. Dejte ji do misky, přisypte 150 g cukru, 6 lžiček kukuřičného škrobu a lžičku mletého zázvoru. Vše promíchejte a dejte stranou.
- Do velké mísy nasypte 140 g tmavého třtinového cukru, 140 g krupicového cukru, 2 lžičky mleté skořice, lžičku mletého zázvoru, špetku soli, 450 g hladké mouky a na kostičky nakrájených 230 g másla. Prsty mněte, dokud nevznikne sypká směs.
- Metličkou nebo v robotu prošlehejte 2 vejce, 2 žloutky, 160 g zakysané smetany a 4 lžičky vanilkového extraktu. V jiné míse smíchejte 260 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody a 1/2 lžičky soli. Přidejte 180 g másla nakrájeného na malé kostičky a postupně zapracujte směs ze zakysané smetany a vajec.
- Čtvrtinu těsta si dejte stranou a ostatní část rozetřete na připravený plech. Na těsto rozložte rebarborovou náplň a na ni pak lžící po částech přidejte zbylé těsto, které jste si dali stranou. Navrch vše posypte připravenou drobenkou a pečte přibližně 45 minut. Ke konci zkoušejte párátkem propečenost těsta. Když nezůstává na párátku, je hotovo. Nechte koláč v pokojové teplotě vychladnout a poté už krájejte na libovolné dílky. Sezonní dezert je na světě. Ať vám chutná.
Pomohl vám recept?
147hodnocení4
Co byste o drobenkovém koláči s rebarborou měli vědět
Rebarboru řadíme mezi zeleninu. Obsahuje velké množství draslíku, který může pozitivně ovlivňovat hladinu krevního tlaku. Její kyselou chuť způsobuje kyselina jablečná a citronová. Obsahuje i kyselinu šťavelovou, která může negativně ovlivňovat kostní metabolismus.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod