Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

2 velké lilky
4 malé cukety
2 červené, zelené nebo žluté papriky
4 velká zralá rajčata
6 lžic olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
1 lžíce červeného vinného octa
1 lžička cukru
3 hrsti čerstvé bazalky

Postup přípravy

1. Začnu krájením čerstvé zeleniny: lilky rozkrojím podélně na půl, položím je na prkénko řeznou plochou dolů, uprostřed rozříznu ještě jednou a pak je pokrájím napříč na malé kousky. Cukety nakrájím na kolečka, papriky (bez jaderníků) na kusy velké jako sousto.
2. Trochu pracnější jsou rajčata. Nakrojím je křížem, dám do misky a zaliju je hodně horkou vodou. Až napočítám do dvaceti, vodu sliju a poliju rajčata studenou vodou, aby vychladla. Pak jim lehce nožíkem nebo jen tak rukou stáhnu slupku a nakrájím je na kusy.
3. V kastrolu rozpálím dvě lžíce oleje a vhodím nejdřív lilek. Opékám ho ze všech stran pět minut, až zezlátne. Vyndám ho, přidám lžíci oleje a pět minut opékám cuketu. Vyndám ji z kastrolu a opeču papriky. Zelenina nesmí při smažení ztratit barvu – stačí ji opékat opravdu jen krátce.
4. Do kastrolu od zeleniny přidám zbývající olej a smažím pět minut cibuli. Přidám česnek a za minutu vmíchám ocet a cukr, rajčata a část lístků bazalky. Nakonec přidám všechnu opečenou zeleninu, osolím, opepřím a zahřívám posledních pět minut. Podávám posypané čerstvou bazalkou.
TIP - Ratatouille je tradiční francouzské jídlo (čte se ratatuj), které se může jíst teplé jako samostatný pokrm s bagetou nebo s brambory. Dobré je ale i studené nebo jako příloha k masu.

Pomohl vám recept?
65hodnocení4

Další videorecepty