
Bohatý výživný boršč
Čím více surovin, tím lepší. Dopřejte si pravý poctivý boršč, jako ho dělala vaše babička.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Východoevropská
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 25 g
- Hovězí přední bez kosti 500 g
- Vepřová žebra 1/2 kg
- Česnek 2 strouž.
- Cibule 1 ks
- Bobkový list 3 ks
- Sůl
- Červená řepa 1 ks
- Nové koření 5 ks
- Pepř celý 5 ks
- Citronová šťáva 15 ml
- Špek 50 g
- Brambory 4 ks
- Fazole červené sterilované 150 g
- Mrkev 2 ks
- Zelí bílé 1/4 ks
- Zakysaná smetana 1 ks
- Máslo 25 g
- Hovězí přední bez kosti 500 g
- Vepřová žebra 1/2 kg
- Česnek 2 strouž.
- Cibule 1 ks
- Bobkový list 3 ks
- Sůl
- Červená řepa 1 ks
- Nové koření 5 ks
- Pepř celý 5 ks
- Citronová šťáva 15 ml
- Špek 50 g
- Brambory 4 ks
- Fazole červené sterilované 150 g
- Mrkev 2 ks
Příprava
- 1Vložte 500 g hovězího předního a 500 g vepřových žeber do hrnce a zalijte 3 litry vody, přidejte 1 celou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře.
- 2Nakrájejte 50 g špeku nebo slaniny na kostky a na pánvi je hezky vyškvařte. Přidejte 25 g másla, na kostky nakrájené 4 brambory a na kolečka nakrájené 2 mrkve. Přilijte trochu vývaru z ještě neuvařeného masa a duste tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
- 3Uvařené maso vyndejte z vývaru, nechte vychladnout a nakrájejte libové části na kostky. Vývar přeceďte, abyste odstranili nečistoty z vývaru.
- 4Do většího hrnce vložte nakrájené maso, uvařenou zeleninu, 1 na kostky nakrájenou červenou řepu, 150 g červených fazolí z plechovky, na nudličky nakrájenou čtvrtku červeného zelí, přelijte vývarem a nechte vařit dalších 15 minut. Servírujte do misek se zakysanou smetanou. Ať vám chutná.
- 1Vložte 500 g hovězího předního a 500 g vepřových žeber do hrnce a zalijte 3 litry vody, přidejte 1 celou cibuli, 2 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře.
- 2Nakrájejte 50 g špeku nebo slaniny na kostky a na pánvi je hezky vyškvařte. Přidejte 25 g másla, na kostky nakrájené 4 brambory a na kolečka nakrájené 2 mrkve. Přilijte trochu vývaru z ještě neuvařeného masa a duste tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
- 3Uvařené maso vyndejte z vývaru, nechte vychladnout a nakrájejte libové části na kostky. Vývar přeceďte, abyste odstranili nečistoty z vývaru.
- 4Do většího hrnce vložte nakrájené maso, uvařenou zeleninu, 1 na kostky nakrájenou červenou řepu, 150 g červených fazolí z plechovky, na nudličky nakrájenou čtvrtku červeného zelí, přelijte vývarem a nechte vařit dalších 15 minut. Servírujte do misek se zakysanou smetanou. Ať vám chutná.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat boršč zdravější Pokud si boršč chcete udělat zdravější, zaměřte se na kvalitní libové maso. Když polévku „ochudíte“ o špek, bude pokrm opět méně tučný.Co byste o zelí měli vědět Zelí je výborným zdrojem vlákniny, která může mít pozitivní vliv na trávicí systém. Čerstvé červené zelí obsahuje více vitaminu C než zelí bílé. Tohoto vitaminu oba druhy obsahují více než citrusy.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.