Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem
Albert logoAlbert logo
  • Pečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem
Pečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem

Pečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem

Na svatého Martina možná nepřijde první sníh, ale vypečená pečínka přiletí na stůl určitě. Nezapomeňte na tradici svatomartinské husy, která se předává z generace na generaci a navíc skvěle chutná.
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod

Ingredience8 porcí

8 porcí
  • Husa celá 3,5 kg
  • Jablko 3 ks
  • Švestky 1 hrs.
  • Hruška 2 ks
  • Zelí červené sterilované 2 ks
  • Cukr třtinový 3 plž
  • Cibule šalotka 4,5 ks
  • Kmín celý
  • Červené víno 100 ml
  • Brambory 1 kg
  • Sůl
  • Vejce 1 ks
  • Krupice 50 g
  • Mouka hrubá 300 g
  • Máslo 2 plž
  • Husa celá 3,5 kg
  • Jablko 3 ks
  • Švestky 1 hrs.
  • Hruška 2 ks
  • Zelí červené sterilované 2 ks
  • Cukr třtinový 3 plž
  • Cibule šalotka 4,5 ks
  • Kmín celý
  • Červené víno 100 ml
  • Brambory 1 kg
  • Sůl
  • Vejce 1 ks
  • Krupice 50 g
  • Mouka hrubá 300 g
  • Máslo 2 plž

Příprava

1
Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, dejte do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.
2
Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší válečky – noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.
3
Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a chuť dotáhněte cukrem.
1
Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, dejte do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.
2
Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší válečky – noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.
3
Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a chuť dotáhněte cukrem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat svatomartinskou husu zdravější
    Do křupava upečená kůžička je pro mnohé z nás lahůdka. Ta je ale bohatá na nezdravé tuky, které bychom měli v jídelníčku omezovat. Chcete-li tedy zdravější variantu, budete muset kůžičku oželet.
  • Co byste o tradiční svatomartinské huse měli vědět
    Husa domácí patří mezi nejtučnější druhy drůbeže. Obsahuje poměrně velké množství vitaminů skupiny B.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 06.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 2 dny

Od 13.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 2 dny

Od 06.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 2 dny

Od 13.03.2024 do 19.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.