
Kynuté koláčky
Ingredience
350 g | hladké mouky |
150 g | polohrubé mouky |
175–200 ml | vlažného mléka |
100 g | krupicového cukru |
1 | kostka (42 g) čerstvého droždí |
1 | sáček vanilkového cukru |
špetka soli | |
1 | vejce + 1–2 vejce na potření |
90 g | másla, rozpuštěného |
tvarohová, maková a povidlová náplň | |
(viz Tipy) | |
rozinky, mandle a drobenka na ozdobu |
Postup přípravy
Ve velké míse smíchejte 2 lžíce mouky s trochou vlažného mléka, 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Počkejte, až vzejde kvásek. Pak přimíchejte oba druhy mouky i cukru, špetku soli a vejce, vlijte mléko a máslo a vypracujte těsto. Nechte ho 30 minut kynout. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta tvarujte kuličky (40–50 g) a pokládejte je v dostatečných rozestupech na plechy. Zakryjte utěrkou a nechte přibližně ¾ hodiny kynout. Závaží nebo skleničku obalte plátýnkem a jejich dnem roztlačte kuličky na koláčky. Těsto by mělo být tenké a měl by zůstat asi půlcentimetrový okraj. Koláčky potřete prošlehaným vejcem, pomocí cukrářského sáčku naplňte zvolenou náplní, ozdobte rozinkami, mandlemi či drobenkou. Koláčky nechte ještě 10 minut kynout. Předehřejte troubu na 160 °C a koláčky pečte 15 minut, až okraje zezlátnou a těsto je propečené.