
Lasagne
Máte chuť na opravdové italské lasagně? Pak vyzkoušejte jednoduchý lasagne recept, který si vychutnáte k obědu i večeři, v jakémkoli ročním období.

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Italská
Hlavní chod
Ingredience
Složení 8 porcí
- Olej olivový 3 plž
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Mrkev 1 ks
- Cibule 2 ks
- Česnek 3 strouž.
- Mleté maso mix 1 kg
- Slanina vcelku 140 g
- Mléko 1,7 l
- Tymián čerstvý 2 snít.
- Rozmarýn čerstvý 1 snít.
- Oregano sušené 2 člž
- Rajčata krájená v plechovce 1,2 kg
- Bobkový list 5 ks
- Bujón hovězí 2 ks
- Červené víno 500 ml
- Těstoviny lasagne 400 g
- Parmazán 100 g
- Muškátový oříšek
- Mouka hladká 100 g
- Sůl
- Pepř
- Máslo 100 g
- Olej olivový 3 plž
- Řapíkatý celer 2 řap.
- Mrkev 1 ks
- Cibule 2 ks
- Česnek 3 strouž.
- Mleté maso mix 1 kg
- Slanina vcelku 140 g
- Mléko 1,7 l
- Tymián čerstvý 2 snít.
- Rozmarýn čerstvý 1 snít.
- Oregano sušené 2 člž
- Rajčata krájená v plechovce 1,2 kg
- Bobkový list 5 ks
- Bujón hovězí 2 ks
- Červené víno 500 ml
Příprava
- 1Než začnu s přípravou masa, přivedu k varu 1,5 l mléka s 3 bobkovými listy a jednou cibulí, nakrájenou na větší kusy a nechám asi hodinu stát, aby mléko na bešamel vstřebalo vůni.
- 2Pak dám do větší pánve olej, na kostičky pokrájený řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne.
- 3Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám 200 ml mléka a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
- 4Dodělám si bešamel. Litr a půl mléka přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni 100 g másla. Pak ho za stálého míchání zasypu 100 g mouky a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
- 5Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
- 6Troubu rozehřeju na 180 °C.
- 7Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát.
- 8Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.
- 1Než začnu s přípravou masa, přivedu k varu 1,5 l mléka s 3 bobkovými listy a jednou cibulí, nakrájenou na větší kusy a nechám asi hodinu stát, aby mléko na bešamel vstřebalo vůni.
- 2Pak dám do větší pánve olej, na kostičky pokrájený řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne.
- 3Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám 200 ml mléka a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
- 4Dodělám si bešamel. Litr a půl mléka přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni 100 g másla. Pak ho za stálého míchání zasypu 100 g mouky a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
- 5Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
- 6Troubu rozehřeju na 180 °C.
- 7Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát.
- 8Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Tip Na lasagne je při stolování dobré přinést na stůl kysanou smetanu. Ta dokáže jejich skvělou chuť ještě povznést a ozvláštnit.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.