
Hraběnčiny řezy
Ingredience
4 | žloutky |
140 g | moučkového cukru |
200 g | změklého másla + na formu |
450 g | polohrubé mouky |
½ | sáčku kypřicího prášku |
2 | lžíce mléka |
hrubá mouka na vysypání pekáčku | |
Na náplň | |
---|---|
600 g | jablek, oloupaných, |
nastrouhaných nebo nakrájených | |
1 | sáček vanilkového cukru |
200 g | vlašských ořechů, nasekaných |
1 | lžička mleté skořice |
50 g | rozinek, propláchnutých |
6 | bílků |
100 g | krystalového cukru |
1 | lžička kukuřičného škrobu |
1 | lžička vinného či jablečného octa |
Postup přípravy
Do mísy vložte žloutky, cukr, máslo a utřete ručně nebo v robotu do nadýchané světlé pěny. Do ní prosejte mouku a kypřicí prášek, přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte ho chvíli odpočívat. Zatím si připravte pekáč velký asi 20 × 30 cm. Vyložte ho pečicím papírem a i ten trochu potřete máslem nebo dno a boky pekáče jen vytřete máslem a vysypte moukou.
Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta odkrojte třetinu a dejte ji zatím do mrazáku. Zbylé těsto po částech namačkejte na dno a také trochu na stěnu pekáčku. Na těsto naklaďte jablka, zasypte vanilkovým cukrem. Na jablka poházejte rozinky a ořechy.
Všechny bílky vyšlehejte do řídké pěny, teprve pak přisypte cukr a škrob a došlehejte v pevný, lesklý sníh. Nakonec zašlehejte ocet. Sníh rozetřete na jablka. Těsto z mrazáku nastrouhejte na hrubém struhadle navrch tak, aby část sněhu byla vidět.
Řezy dejte péct do trouby. Zlatavé budou za 45 minut.