
Dort pařez

Náročné
46-60 minut
3/5
Česká
Párty
Dezert
Ingredience
Složení 10 porcí
- Máslo 720 g
- Mouka hladká 420 g
- Kypřící prášek 4 člž
- Sůl 1 člž
- Kakao holandské 160 g
- Jedlá soda 1 člž
- Cukr třtinový 400 g
- Cukr krupicový 520 g
- Káva 560 ml
- Podmáslí 560 ml
- Salko karamelové 1 ks
- Vanilkový extrakt 2 člž
- Vejce 4 ks
- Vaječný žloutek 7 ks
- Čokoládové penízky
- Čokoláda hořká 420 g
- Máslo 720 g
- Mouka hladká 420 g
- Kypřící prášek 4 člž
- Sůl 1 člž
- Kakao holandské 160 g
- Jedlá soda 1 člž
- Cukr třtinový 400 g
- Cukr krupicový 520 g
- Káva 560 ml
- Podmáslí 560 ml
- Salko karamelové 1 ks
- Vanilkový extrakt 2 člž
- Vejce 4 ks
- Vaječný žloutek 7 ks
- Čokoládové penízky
Příprava
- 1Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
- 2V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
- 3Rozpusťte 250 g másla v kastrůlku, smíchejte ho se 160 g kakaa a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte 400 g třtinového a 400 g krupicového cukru a šlehejte do rozpuštění.
- 4Přimíchejte kávu, podmáslí, všechna vejce, 1 žloutek navíc a vanilku a prošlehejte dohladka.
- 5Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
- 6Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- 7Připravte čokoládový krém. 120 g čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. 6 žloutků vyšlehejte do pěny.
- 8120 g cukru svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne.
- 9Vešlehejte 220 g změklého másla a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
- 10Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s 250 g másla a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
- 11Čokoládu na ozdobení (300 g) rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
- 12Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
- 13Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový.
- 14Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.
- 1Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem.
- 2V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
- 3Rozpusťte 250 g másla v kastrůlku, smíchejte ho se 160 g kakaa a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte 400 g třtinového a 400 g krupicového cukru a šlehejte do rozpuštění.
- 4Přimíchejte kávu, podmáslí, všechna vejce, 1 žloutek navíc a vanilku a prošlehejte dohladka.
- 5Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
- 6Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- 7Připravte čokoládový krém. 120 g čokolády rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. 6 žloutků vyšlehejte do pěny.
- 8120 g cukru svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne.
- 9Vešlehejte 220 g změklého másla a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
- 10Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s 250 g másla a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
- 11Čokoládu na ozdobení (300 g) rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
- 12Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
- 13Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový.
- 14Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.