Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyAlpský knedlík s vanilkovou omáčkou
Albert logoAlbert logo
  • Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou

Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou

Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou
Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Rakouská
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 25 g
  • Mléko plnotučné 100 ml
  • Cukr krupicový 90 g
  • Droždí čerstvé 15 g
  • Sůl
  • Mouka polohrubá 260 g
  • Povidla švestková 4 plž
  • Vejce 5 ks
  • Mák mletý 40 g
  • Cukr moučkový 40 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 400 ml
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Máslo 25 g
  • Mléko plnotučné 100 ml
  • Cukr krupicový 90 g
  • Droždí čerstvé 15 g
  • Sůl
  • Mouka polohrubá 260 g
  • Povidla švestková 4 plž
  • Vejce 5 ks
  • Mák mletý 40 g
  • Cukr moučkový 40 g
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 400 ml
  • Vanilkový extrakt 1 člž

Příprava

1
Z 20 ml vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravte kvásek. Po 10 minutách přimíchejte vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte.
2
Do mísy prosejte 250 g mouky, špetku soli, vsypte 2 lžíce cukru, přidejte 1 vejce, zbylé mléko a kvásek. Propracujte 3–5 minut v hladké těsto. Zakryjte fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 60 minut.
3
Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na 4 díly. Vytvarujte placičky a vložte na ně po lžíci povidel. Povidla skryjte uprostřed v kouli – knedlíku.
4
Každý knedlík položte na čtverec z pečicího papíru a nechte 10 minut kynout přikryté utěrkou.
5
Knedlíky vařte zvlášť po jednom 18 minut v páře.
6
V misce smíchejte moučkový cukr s mletým mákem.
7
V kastrůlku promíchejte smetanu s vanilkovým aroma a zbylým cukrem krupicí, pomalu přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Ve větší misce vidličkou prošlehejte 4 žloutky a za stálého šlehání velmi pomalu přilévejte horkou smetanu. Směs vraťte zpět do hrnce a za soustavného míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí. Ihned odstavte.
8
Nakonec položte knedlík do omáčky a zasypte mákem smíchaným s cukrem.
1
Z 20 ml vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravte kvásek. Po 10 minutách přimíchejte vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte.
2
Do mísy prosejte 250 g mouky, špetku soli, vsypte 2 lžíce cukru, přidejte 1 vejce, zbylé mléko a kvásek. Propracujte 3–5 minut v hladké těsto. Zakryjte fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 60 minut.
3
Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na 4 díly. Vytvarujte placičky a vložte na ně po lžíci povidel. Povidla skryjte uprostřed v kouli – knedlíku.
4
Každý knedlík položte na čtverec z pečicího papíru a nechte 10 minut kynout přikryté utěrkou.
5
Knedlíky vařte zvlášť po jednom 18 minut v páře.
6
V misce smíchejte moučkový cukr s mletým mákem.
7
V kastrůlku promíchejte smetanu s vanilkovým aroma a zbylým cukrem krupicí, pomalu přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Ve větší misce vidličkou prošlehejte 4 žloutky a za stálého šlehání velmi pomalu přilévejte horkou smetanu. Směs vraťte zpět do hrnce a za soustavného míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí. Ihned odstavte.
8
Nakonec položte knedlík do omáčky a zasypte mákem smíchaným s cukrem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 09.10.2024 do 15.10.2024

Platný ještě 10 dní

Od 09.10.2024 do 22.10.2024

Platný ještě 3 dny

Od 09.10.2024 do 15.10.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.