Borůvkový koláč
Co budete potřebovat
Jak na to?
- V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutky, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
- Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
- Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobím.
- Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
TIP - Na hotový borůvkový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Borůvkový koláč
Náročné
Česká
Moučníky a koláče
Pečení
Magazín 8/2010
Návod na výrobu kvásku, těsta, drobenky i zpracování borůvek. Výsledkem je tradiční borůvkový koláč na plechu, kterým si zpříjemníte jarní nebo letní víkend.
Co budete potřebovat
Jak na to?
- V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutky, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
- Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
- Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobím.
- Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
TIP - Na hotový borůvkový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.
Mohlo by Vám také chutnat
preselected filter button
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio