Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Návod na výrobu kvásku, těsta, drobenky i zpracování borůvek. Výsledkem je tradiční borůvkový koláč na plechu, kterým si zpříjemníte jarní nebo letní víkend.

Ingredience

Na těsto:
250 ml plnotučného mléka
65 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
35 g čerstvého droždí
špetka soli
2 žloutky
115 g másla
1 sáček vanilkového cukru
žloutek na potření
Na náplň:
1 l borůvek
3 lžíce krupicového cukru
NA DROBENKU:
200 g hrubé mouky
200 g moučkového cukru
100 g změklého másla

Postup přípravy

  1. V misce s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a s droždím nechám vzejít kvásek. Když je zpěněný, vliju ho do zadělávací mísy s prosátou moukou, solí, žloutky, cukrem a máslem, zbylým mlékem a vanilkovým cukrem.
  2. Těsto začnu zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendám těsto na pracovní desku a docela dlouho ho hnětu, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.
  3. Plech vyložím pečicím papírem, válečkem na něj rozválím těsto a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkám tak centimetrový okraj. Ten peroutkou potřu rozšlehaným žloutkem. Připravím si drobenku: prsty a dlaní spojím hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobím.
  4. Na těsto naložím borůvky tak na prst vysoko, posypu je krupicovým cukrem a pak drobenkou. Předehřeju troubu na 170 °C a zatím nechám koláč patnáct minut kynout. Koláč peču dvacet až pětadvacet minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

TIP - Na hotový borůvkový koláč někdy nakapu rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu a směsí také potřu okraje. Je dobré ozdobit si až na talířku kousek koláče kysanou smetanou.

Pomohl vám recept?
229hodnocení3

Další videorecepty